BiH Slider Slider Vijesti

Gordana Tadić izabrana za glavnu tužiteljicu Bosne i Hercegovine

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH danas je za novog glavnog državnog tužioca Tužilaštva BiH izabralo Gordanu Tadić. Tadić je izabrana većinom glasova članova VSTV-a -9 za, 2 protiv i 2 suzdržana.

Ova pozicija ostala je upražnjena još 2016. godine, kada je bivši glavni tužilac Goran Salihović, odlukom VSTV-a, najprije suspendiran, a zatim i pravosnažno smijenjen s ove funkcije. Upravo je Tadić za to vrijeme obnašala funkciju v.d glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

U utrci za ovu poziciju još su bili i državna tužiteljica Diana Kajmaković i federalni tužilac Munib Halilović.

Gordana Tadić je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit je položila 1995. godine. Bila je i zamjenica glavnog tužioca od jula 2014. godine, a prije toga je obavljala dužnost zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona od početka 2012. godine do kraja 2013. godine. Za zamjenika rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i rukovodioca Odsjeka I imenovana je u februaru 2014. godine, od kada je rukovodila Posebnim odjelom za ratne zločine.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV kazao je da su date jasne i široke karakteristike svih kandidata i da su rangirani na kraju po onome što su radili i pokazali i da su odgovorili na više od 50 pitanja.

– Niko od kandidata nije savršen, ali mi biramo od onoga šta nam je ponuđeno i šta imamo. Ja u cjelosti stojim iza rang liste kandidate i ocjena koje sam dao. Ne postoji garancija bilo kome da će biti uspješan, ali šta možemo, možemo pratiti ono što je ponudio u svom programu rada i toga se mora držati i to ćemo pratiti – rekao je, između ostalog Tegeltija.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!