Tehnolink Zanimljivosti

Google najavio postavljanje podmorskog kabla zvanog „Equiano“ koji će povezati Afriku s Europom

Google je u petak najavio postavljanje novog podmorskog kabla „Equiano“ koji će povezati Afriku s Europom u sklopu planiranog proširivanja infrastrukture za rad u računalnom oblaku.

Equiano će povezati Južnu Afriku s Portugalom. Ime je dobio po afričkom piscu i abolicionistu Olaudahu Equianu koji je živio u 18. stoljeću. U memoarima piše da je rođen u Nigeriji a upravo će prema toj afričkoj zemlji vjerojatno biti postavljen prvi odvojak novog Googleovog kabea, trećeg međunarodnog kabla te tvrtke.

Google će sam financirati njegovo postavljanje a posao su povjerili Alcatel Submarine Networksu. Ugovor je potpisan u četvrtom kvartalu 2018. godine.

„Equiano će biti prvi podmorski kabal koji će uključivati optičko prebacivanje na razini parova vlakana, umjesto tradicionalnog prebacivanja na razini valne duljine“, tumače u blogu, prenosi Hina.

U protekle tri godine već su uložili 47 milijardi dolara u poboljšanje svoje globalne tehnološke infrastrukture. Equiano je njihova četrnaesta investicija u segmentu podmorskih kabela na globalnoj razini.

Tvrtka je u travnju dovršila projekt „Curie“, postavivši prvi privatni interkontinentalni kabel koji je povezao Čile s Los Angelesom.

Prošle su godine najavili i projekt postavljanja 6.600 kilometara dugog podmorskog kabla Dunant koji će preko Atlantika povezivati Francusku i SAD. Njegovo puštanje u promet očekuje se u idućoj godini.

Podmorski kablovi okosnica su Interneta budući da se preko njih odvija 99 posto svjetskog podatkovnog prometa.

(Bportal / Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!