BiH Vijesti

Godišnjica genocida: Preživjele žrtve posjećuju mjesta gdje su ubijani Bošnjaci

U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida danas posjećuju mjesta masovnog stradanja Bošnjaka iz jula 1995. godine te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama.

Nakon obilaska stratišta u Novoj Kasabi, Orahovcu, Petkovcima, Kozluka, Petkovaca, i Kravice, preživjele žrtve su posjetile “bijelu kuću” u Potočarima i položile cvijeće, a pored njih cvijeće su položili zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković.

– Danas smo posjetili deset mjesta na kojima su naši najmiliji ubijeni, a jedanaesto mjesto je posjeta grobnici na Budaku gdje je pronađena jedna kost mog sina. Cijeli dan obilazimo stratiša,  majke se sjećaju i plaču. Dok smo žive posjećivat ćemo mjesta stradanja i nećemo dozvoliti da se zaboravi. Poslije naše smrti, mladi će se sjećati i čekati pravdu – izjavila je Feni predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

Predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić kazala je da je gledala kako odvode njenog supruga Junuza Ćatića.

– Ovi prozori se nisu vidjeli od stvari koji su imali naši najmiliji. Odveli su mi amidžića i od brata sina. Odavde su deportovani na druga mjesta i ubijeni – kazala je Ćatić.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!