Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

GO SDA Tuzla: Poziv na predavanje “Historija genocida nad Bošnjacima”

U povodu 24. godišnjice genocida u Srebrenici Mjesni ogranak SDA Solana Moluhe organizuje čas historije pod nazivom “Historija genocida nad Bošnjacima”.

Predavač je Ibrahim Kabil, magistar historije, koji je u najavi svog predavanja podsjetio da: “Genocid definiramo kao namjerno ubijanje ljudi zbog njihove pripadnosti nekoj rasi, vjeri, naciji ili čak političkoj stranci ili bilo kojoj drugoj društvenoj skupini, također podupiranje takvih težnji koje dovede do akcije smatramo genocidom”.

– Genocid je počinjen u ratu u Bosni i Hercegovini nad Bošnjacima, a Srebrenica je najstrašniji dio tog genocida. Naime, genocid je niz akcija na političkom, propagandnom, društvenom i vojnom planu koje onda kulminiraju masovnim zločinima, koji onda prerastaju u genocid. Zločini u Srebrenici, Markalama, Prijedoru, Sanskom Mostu, Ahmićima, Kapiji, Brčkom, Vlasenici, Bratuncu, Bijeljini, Zvorniku, Višegradu i svim mjestima u našoj zemlji su dio genocida nad Bošnjacima, naveo je Kabil.

U svom predavanju magistar Ibrahim Kabil podsjetit će na svih deset genocida koji su izvršeni nad Bošnjacima.

– Znamo svi da ih je bilo deset, da je deseti bio u Srebrenici… Znamo li išta o prethodnih devet? Narod koji zaboravi svoju historiju osuđen je da mu se ona ponovo desi. Mi više ne smijemo zaboravljati, poručio je.

Čas historije će se održati u utorak 09. jula 2019. godine u Domu Moluhe u Tuzli, sa početkom u 18h.

(Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!