BiH Ostali sportovi Sport Sport

“Giro di Sarajevo” i ove godine okupio veliki broj učesnika

Oko 2.000 biciklista iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je u ovogodišnjoj najmasivnijoj biciklističkoj manifestaciji u državi “Giro di Sarajevo”.

Startne pozicije biciklisti su zauzeli ispred škole ”Skender Kulenović” na Dobrinji, nakon čega su se u Nedžarićima priključili na glavnu gradsku saobraćajnicu, kojom su vozili do Vijećnice, te nazad do cilja na Vilsonovom šetalištu.

– Ova događaj predstavlja vrhunac biciklističke sezone u Bosni i Hercegovini, promociju biciklizma i zdravog života. Drago nam je što su u posljednjem periodu i nadležni prepoznali značaj biciklizma, te je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo jedan od pokrovitelja “Giro di Sarajevo” – rekao je Feni jedan od organizatora Tarik Šabanović.

Kaže da se u proteklih 11 godina, koliko se organizuje “Giro di Sarajevo”, broj biciklista u Sarajevu uvećao u toj mjeri da na desetine hiljada aktivnih biciklista koriste svakodnevno bicikl kao rekreaciju ali i alternativno sredstvo prijevoza.

To je svojim učešćem u trci pokazao i kantonalni ministar kulture i sporta Mirvad Kurić koji je istakao zadovoljstvo što se sredstva izdvajaju za sve benefite koje biciklizam donosi jednoj urbanoj sredini.

– Prezavodoljan sam ovolikim brojem učesnika, koji su pokazali da idemo dalje u razvoju biciklizma u Sarajevu. Zahvaljujući udruženju “Giro di Sarajevo” uređeno je dosta staza, a u tome će im i Ministarstvo nastaviti pružati podršku – kazao je za Fenu Kurić.

Dolaskom na cilj učesnici su poručili da koristeći opremljene urbane staze za kretanje biciklista u Kantonu Sarajevo čuvaju prvenstveno svoje zdravlje, te uštede novac za druga zadovoljstva s obzirom na to da ga ne troše na gorivo ili gradski prijevoz.

(Vijesti.ba/Bportal)

Podijeli na društvene mreže!