Slider Slider Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

GIKIL se oglasio nakon što je Federalna uprava za inspekcijske poslove naložila obustavu rada

Nakon što su saznali da je Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela Rješenje o obustavi rada GIKIL-a, iz te kompanije su saopćili da su, u vrijeme kada se svim mogućim naporima poduzimaju koraci kojima bi obezbijedili stabilnost kompanije, uz obezbjeđenje sigurnosti i rada njihovih fabrika na prihvatljiv način po pitanju zaštite okoliša, putem sredstava informiranja saznali da je Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac izdato pomenuto Rješenje.

– Iako do momenta pisanja ovog saopštenja, zvaničnim putem, nismo zaprimili nikakav dokument ove vrste, iznenađeni smo što smo o istom saznali iz medija, i to u momentu  održavanja sastanka s ministrima i premijerom Tuzlanskog kantona, a na kojem se raspravljalo o ključnim projektima s ciljem postizanja sigurnog i okolinski prihvatljivog rada naše kompanije – navode iz GIKIL-a.

Generalni direktor GIKIL-a Debasish Ganguly je kazao da, nakon što zaprime Rješenje i steknu uvid u njegov potpuni sadržaj, će moći i da odgovore u smislu dozvoljenih daljih koraka.

– Jako nam je žao što se sve ovo dešava u vrijeme kada su mnogi pozitivni pomaci napravljeni, jer je kompanija nakon dugo vremena, izašla iz teške situacije uslovljene nezahvalnim tržišnim promjenama, ali i nakon što su postignuti višegodišnji ugovori sa kupcima koji dodatno znače stabilnost i mogućnost novih ulaganja – kazao je Ganguly.

U saopćenju se navodi da, uz prepoznatost značaja kompanije za ekonomiju Bosne i Hercegovine u cjelini, koju je kantonalni premijer prenio građanima tokom današnjih izjava za medije, i sami žele podsjetiti da je GIKIL, na osnovu rezultata postignutih u posljednjih godinu dana, najveći izvoznik u Tuzlanskom kantonu, da je GIKIL četvrti najveći izvoznik u BiH te da kao takav čini više od jedan posto BDP-a zemlje.

– Sve ovo služi nam kao ubjeđenje da ćemo svi zajedno, koordiniranim naporima i snagama, učiniti sve što možemo kako bismo poboljšali ekološku sliku naše zajednice, te sačuvali kontinuitet proizvodnje i na hiljade radnih mjesta. Napominjemo i da smo ranije, povodom ovih pitanja, kao i po pitanju apliciranja za izdavanje nove okolinske dozvole, za utorak, 28. august, u sjedištu Ministarstva za okoliš i turizam FBiH zakazali novi sastanak, te da ćemo iskoristiti priliku i za pronalaženje načina za prevazilaženje novonastale situacije – navodi se u saopćenju GIKIL-a.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!