BiH Vijesti Vijesti

Genjac: Ukoliko u Turskoj lobira za Izborni zakon BiH, Grabar Kitarović je na pogrešnom putu

Ona će, prema pisanju Dnevnik.hr, sa turskim predsjednikom Redžep Tajip Erdoganom razgovarati o stanju u našoj državi, upravo zbog njegovih bliskih veza s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Ukoliko su navodi hrvatskih medija tačni, predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac za Vijesti.ba kaže da je to pogrešan put i da od toga ništa neće biti.

“Nema nikakvog smisla razgovarati sa bilo kojim pojedincem, u smislu njegovog ličnog stava, ili sa bilo kojom državom, u smislu političkog ili bilo kojeg drugog odnosa, ili pak u smislu bilo kakvih personalnih veza, o tako krupnim pitanjima kao što je Izborni zakon jedne suverene države. Izborni zakon suverene države BiH mora se razmatrati isključivo u kontekstu evropskih standarda i evropskih vrijednosti, jer naša država želi da bude dio EU”, navodi Genjac.

On potcrtava da BiH stremi evroatlantskim integracijama i vrijednostima na tom putu, odnosno vrijednostima na kojima je uspostavljena EU, a to su, između ostalog, vrijednosti ljudskih prava, nediskriminacije, jednakog biračkog prava i slično.

To je, dodaje, propisano brojnim konvencijama koje su usvojene i koje su, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, nadređene Ustavu BiH.

“Dakle, sve ono što se tiče ljudskih prava i što je u vezi sa tim pravima, pa i integritet izbornog procesa i izborni proces u kontekstu ljudskih prava, mora se sagledavati isključivo u kontekstu evropskih vrijednosti, standarda i konvencija, kojima je to propisano. Ukoliko hrvatska predsjednica Grabar Kitarović želi da pomogne BiH, ona treba da testira u kontekstu evropskih standarda svi prijedloge koje se upućuju i ispostavljaju BiH u kontekstu Izbornog zakona. Ukoliko ti prijedlozi budu u skladu sa evropskim standardima, ona može pomoći da budu usvojeni, jer je sve drugo štetno za BiH”, pojašnjava Genjac u izjavi za Vijesti.ba.

Kao delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda, Genjac je za Vijesti.ba govorio i o očekivanjima od sjednice Predstavničkog doma 17. januara na čijem dnevnom redu će se naći HDZ-ov prijedlog izmjera Izbornog zakona BiH.

Genjac smatra da se radi o isključivom stavu poslanika koji su taj prijedlog uputili u parlamentarnu proceduru, te da ne postoji spremnost na kompromis.

“Prijedlog je upućen po hitnoj proceduru, prema metodi ‘uzmi ili ostavi’, na Domu naroda usvojen je preglasavanjem bošnjačkih delegata i kao takav dolazi u Predstavnički dom. Sa takvim isključivim odnosom, nimalo spremnim za kompromis, ali i zbog činjenice da je suprotstavljen Ustavu FBiH i evropskim konvencijama, ovaj prijedlog nije prihvatljiv i mislim da neće biti usvojen u Predstavničkom domu”, smatra Genjac.

On napominje da se podrška pomenutom predloženom zakonskom rješenju svela na poslanike HDZ-a BiH i SNSD-a.

“Zašto poslanici SNSD-a podržavaju taj prijedlog, to je za drugu, vrlo interesantnu analizu”, navodi Genjac.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši