BiH Slider Slider Vijesti

Generalni štrajk ljekara u HNK-u kreće 10. septembra

Skupština Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu odlučila je da će zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora članovi tog sindikata stupiti u generalni štrajk 10. septembra.

U izjavi za Fenu predsjednica Sindikata Marina Berberović podsjetila je da je prošle godine s Vladom HNK-a potpisan novi kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu kojim je predviđeno povećanja plaća doktora medicine i stomatologije u tri etape.

Od 1. 7. 2019. godine trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta za obračun plaća no do toga nije došlo jer, kako navode iz Sindikata, kantonalna vlada nije u cijelosti preuzela svoj dio obaveza iz Kolektivnog ugovora, a same zdravstvene ustanove nemaju dovoljno sredstava da isplate uvećane plaće.

– Večeras smo odlučili da 10. septembra stupamo u generalni štrajk do ispunjenja naših zahtjeva. Mi nemamo nikakvih novih zahtjeva već samo da se ispoštuje ono što je potpisano – poručila je Berberović.

Po njezinima riječima, Sindikat je početkom mjeseca podsjetio Vladu HNK-a da od 1. 7. ide nova etapa povećanja plaća te je zatraženo da se održi sastanak ako je to potrebno. Međutim, do danas niko iz kantonalne vlade nije reagirao i obratio se sindikalistima, dodala je Berberović.

Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNK-a potpisan je u julu prošle godine. Prilikom čina potpisivanja predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg kazao je kako provedba odredbi novog kolektivnog ugovora zahtjeva izdvajanje “značajnih finansijskih sredstava” te dodao da je Vlada spremna zajedno s menadžmentima zdravstvenih ustanova i svima koji imaju obvezu skrbiti o zdravstvenom sistemu osigurati ta sredstva.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!