Generalni sekretar Muslimansko-jevrejske konferencije odgovorio Kurzu

Ministar vanjskih poslova Austrije, Sebastian Kurz nedavno je izrazio zabrinutost zbog sve većeg utjecaja muslimanskih zemalja, prije svega Turske, ali i Saudijske Arabije, na zemlje zapadnog Balkana.
gen seekretar

Tom prilikom, on je kazao kako se u Sarajevu i Prištini ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulice kako bi promijenile sliku o gradu, te da je potrebno nešto učiniti po tom pitanju.

Ova izjava Kurtza izazvala je buru komentara u javnosti, a tim povodom putem društvenih mreža oglasio se i Ilja Sichrovsky, Generalni sekretar Muslimansko Jevrejske Konferencije iz Beča, koja je početkom ovog mjeseca održana u Sarajevu.

“Dragi Jörg Haider … Ups … Sebastiane Kurz, ministre jeftinog i nečistog populizma … ups … vanjskih poslova – upravo smo se vratili iz Bosne i iz Sarajeva, gdje vas njihovi građani ne gledaju kao stranca, trudeći se da se ne osjećate kao da ne pripadate tamo, bez obzira na to da li nosite mini suknju ili burku.

To što koristite neosnovane glasine kako biste napali jedan od najinterkulturalnijih i najotvorenijih gradova u Evropi i potakli strah, što sistemski diskriminišete i napadate slabe i manjine u Austriji, ustvari nije začuđujuće gledajući Vašu karijeru.

Pretpostavljam da, ako nikada niste radili nijedan dan u životu, onda je lako napadati grad koji se sam, iz ratnih ruševina vratio u živahno, moderno, otvoreno i slobodno društvo.

Poštovanje Sarajevo, zbog onoga što si postiglo za samo 20 godina!

Sve ono što je ovaj tip uradio tokom tog istog perioda je preuzimanje moći pokušavajući uplašiti Austrijance od žena i djece koja se naseljavaju na Mediteranu”, napisao je Sichrovsky.

Podsjećamo, Muslimansko-jevrejska konferencija ove godine je održana u Sarajevu od 6. do 13. augusta, a pod patronatom člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, te uz podršku Islamske i Jevrejske zajednice u BiH, OSCE-a i Američkog univerziteta u BiH.

Cilj konferencije je izgradnja prijateljstva, razbijanje stereotipa i saradnja među mladim ljudima, kao i rasprava o pitanjima i temama na kojima mogu zajednički raditi u cilju poboljšanja odnosa i zajedničkog napretka. Ove godine okupila je oko 140 mladih iz 30 zemalja svijeta.

Učesnici konfrencije tokom boravka u Bosni i Hercegovini, odnosno u Sarajevu, upoznali su se i sa kulturno-historijskim bogatstvom ovih prostora. S obzirom na novo i bogato iskustvo koje su ponijeli sa sobom, kao i prijatne reakcije Sarajlija, sigurno je da će se ovi mladi ljudi ponovo vratiti u BiH.

(Bportal/ Haber.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>