BiH Vijesti

GACKO “Četnička omladina” provocirala bošnjačke povratnike u Fazlagića Kuli

U povodu obilježavanja neustavnog Dana RS-a stanovnici Fazlagića Kule kod Gacka danas su doživjeli neprijatnost. Kako su kazali povratnici, Bošnjaci, danas u ovim popodnevnim satima kroz ovo mjesto je prošla velika kolona džipova na kojima su se vijorile srpske trobojke a stanovnicima uzvikivalo “Turci”.

– Pao je veliki snijeg i od jutros su bili neprohodni putevi, međutim, nekoliko minuta prije podne velika kolona vozila je provocirajući stanovništvo prošla kroz centar Fazlagića Kule. Bilo je 50-ak džipova na kojima su se vijorile srpske trobojke, puštale se pjesme kompromitirajućeg sadržaja i uzvikivalo “Turci”. Radi se o strašnoj provokaciji, i stanovništvo je uznemireno. Ovdje ima 100 bošnjačkih povratnika, odnosno oko 30-ak porodica – kazao je Enis Tanović, predsjednik Medžlisa IZ Gacko.

Kaže kako se radilo o drskoj i dirigiranoj provokaciji.

– Ovo je zapravo samo jedna u nizu provokacija. Jer, kada su se povratnici vraćali na svoja ognjišta, postavljali su nam minsko-eksplozivna sredstva, ljudi su ginuli. paljene su džamije, raznih je pritisaka bilo na povratnike. Sve je to nažalost dirigirano. Problem je što nikada niko nije odgovarao za ova zastrašivanja, provociranja, stanovništva – kazao je Tanović.

Na Facebook stranici “Gatački vremeplov” jučer je postavljen poziv “Četničke omladine”, gdje pozivaju sve da im se pridruže na proslavi 9. januara.

“Četnička omladina Gacko- Braćo i sestre, povodom rođendana voljene nam otadžbine RS pozivamo vas da se pridružite proslavi 9.-og januara. Kao što i dolikuje okupićemo se prvo na svetoj liturgiji za praznik Sv. Stefana koja počinje u 9h. Zatim oko 11h skupljamo se svečano na trgu Save Vladislavića ispred hrama, odakle će krenuti naša svečana kolona automobila. Neka se kolonom viore srpske zastave. SREĆAN DAN RS!!!”.

Iz ovoga, kao i fotografija je jasno ko stoji iza provokacije Bošnjaka povratnika u Fazlagića Kuli.

(Bportal / Index.ba)

Podijeli na društvene mreže!