Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet

Francuska će dopustiti otvaranje vatre na demonstrante

Francuska će tokom protesta “žutih prsluka”, planiranih i ovog vikenda, pripadnicima sigurnosnih snaga dozvoliti upotrebu vatrenog oružja u slučaju da budu ugroženi njihovi životi, javlja Anadolu Agency (AA). Francuski general Bruno Leray, izjavio je lokalnim medijima da će oko 5.000 vojnika pružiti podršku policajcima tokom protesta, planiranih i ovog vikenda.

-Ako su njihovi životi ili životi ljudi koje štite u opasnosti, oni mogu otvoriti vatru – rekao je Leray.

Poručio je i da neće dopustiti demonstracije, planirane sutra u Champs-Elyseeu. Leray je istakao i da će ih držati dalje i od ulica u okolini bulevara Arc de Triomphe, palače Elysee i zgrade Nacionalne skupštine. I tokom protesta prošlog vikenda policija je intervenisala suzavcem i vodenim topovima. Demonstranti na Champs-Elyseesu su na policajce bacali kamenje i boce, palili su policijske barikade i razbijali prozore na radnjama i restoranima.

Na protestima prošle sedmice uhapšene su 192 osobe, a povrijeđene 42, uključujući i 17 policajaca. Na protestima koji se organizuju od 17. novembra 2018. smrtno je stradalo 11 osoba, a više od 8.400 privedeno. Povrijeđeno je oko 2.000 osoba. Zatvorska kazna određena je za 1.796 osoba. Tokom protesta dolazilo je i do nereda u kojima su demonstranti demolirali objekte, pljačkali prodavnice, palili vozila i kante sa smećem, a policija je nerijetko bila primorana koristiti silu.

Prvi protesti održani su 17. novembra 2018, a razlog je bio najavljeno poskupljenje goriva. Međutim, protesti su prerasli u opće nezadovoljstvo politikom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!