BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Fra Ivan Nujić: Ko u Bosni traži “treći entitet”, taj priziva rat

On je za Al Jazeeru komentirao najnovije prijedloge izmjena Izbornog zakona određenih centara moći, među kojima se izdvajaju oni koji se zovu “stožernom strankom”, koji predviđaju da Hrvate u BiH trebaju predstavljati oni koji imaju prebivalište na teritoriji s polovinom ukupnog broja tog naroda.

– Ne poznajem sve detalje tih prijedloga, ali ne bi me iznenadio takav scenarij, jer politička diskriminacija Hrvata od drugih Hrvata u Bosni i Hercegovini nije ništa novo. Ako se zaista ozakoni da hrvatske predstavnike u domovima naroda BiH i FBiH mogu birati samo predstavnici koji potječu iz određenih sredina ili kantona, jasno je da se time stanovnici tih područja favoriziraju, a stanovnici drugih diskriminiraju, jer im se uskraćuje aktivno i pasivno pravo glasa. Ako se ozakoni da Hrvate u državnim tijelima ne mogu predstavljati, naprimjer, Hrvati iz Dervente, Banje Luke, Tuzle, Kraljeve Sutjeske ili Sarajeva, nego samo oni koji žive na otprilike četvrtini državne teritorije, taj će zakon biti diskriminatoran i nepravedan, a nijedna pametna država ne utemeljuje svoje zakonodavstvo na nepravdi – kaže Nujić.

Nujić dodaje da isto tako, ukoliko se pokaže da takve težnje vode prema homogenizaciji teritorija radi uspostave takozvanog trećeg entiteta, bit će to izvor novih razdora i sukoba.

– Konačno, ovakvim zakonom bit će diskriminirani i drugi građani, jer će im time biti uskraćeno aktivno i pasivno pravo glasa u privilegiranim hrvatskim sredinama, a provođenje presude “Sejdić-Finci” zauvijek odgođeno. Idealno rješenje je konstitutivnost svih građana na cijeloj teritoriji države. To jest težak zadatak, ali je čestit, i zato od njega ne treba odustati – kaže Nujić.

Prema njegovim riječima, od antičke grčke demokratije do danas temelj države je slobodan građanin, pojedinac, čovjek, a ne rod ili pleme.

-Naši se političari satraše ne bi li nam omogućili etnička prava, ali sve više ljudi ipak odlazi na Zapad, gdje im ta prava niko ne spominje, ali im se nude ljudska prava: pravo na posao, na studij, na zdravstvenu zaštitu, penziju… Naravno da naši stožernici to vide, nisu glupi, ali jednostavno oni ne znaju drugačije funkcionirati, a građani nemaju snage za nešto drugo. I tako, od izbora do izbora, vrtimo se u krug – kazao je Nujić.

Nujić je kazao i šta misli o stvaranju trećeg entiteta sa većinskim hrvatskim stanovništvom u BiH.

– O tome sam razgovarao s ocem jednog svog učenika. Ustvrdio je da je normalno da njihov grad pripada “trećem entitetu”. Pitao sam ga zna li on da se mnogi njegovi susjedi ne bi s time složili, na što je rekao da ih ipak ima više koji bi se složili. Upitao sam ga onda, zna li da među protivnicima ima barem 100 onih koji su se spremni oružjem oduprijeti “trećem” i da nastavi li tvrditi da je “treći” nužnost to podrazumijeva da se slaže s time da njegov jedini sin treba napustiti fakultet i obući vojničke čizme – govori Nujić.

– Ko priziva takozvani treći entitet, priziva rat, a ko priziva rat, zaslužuje da ga ima u svojoj kući… Dosta je bilo vojničkih čizama, rovova i grobova. Osim toga, takozvani treći entitet je historijski anahronizam. Dok se sav normalan svijet i moderna Evropa globaliziraju, mi treba da se dijelimo. Cijela Bosna i Hercegovina, osakaćena kakva jest, ima manje stanovnika nego jedan pristojan stambolski, moskovski ili pariški kvart, i još treba da se cijepa? Čemu, dokle, za koga? – kaže fra Ivan.

Franjevci su, kako kaže, u Bosni znali i umjeli preživjeti od kraja 13. stoljeća do danas, pa će znati, s Božjom pomoći, i sutra, i prekosutra.

– Političari i politički sistemi se nameću i propadaju, a franjevci ostaju – vjerni Bogu, vjerni Bosni, kako reče pokojni fra Petar Anđelović. Vjerujem da u Visokom, kao i drugdje u Bosni i svijetu, franjevci imaju svoju budućnost ukoliko budu znali živjeti i raditi autentično i dosljedno. Jednostavno, u miru i bratstvu sa svim ljudima. Franjevački red je, kao i Katolička crkva, nadnacionalna i transnacionalna ustanova. To znači da se po definiciji ne može i ne smije vezati samo za jedno pleme, jedan narod, jednu sredinu, ili, ne daj Bože, političku opciju – istaknuo je fra Ivan Nujić.

(Bportal.ba/AL Jazeera)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši