FOTO/VIDEO Samo u BiH: Nikoga u Vatrogasnoj stanici, a na kapiji ostavili poruku “Nema nas. Na krčenju smo. U slučaju požara…”

Nevjerovatno zvuči činjenica da u sklopu Vatrogasnog kompleksa u Kalesiji ne boravi niti jedan vatrogasac, odnosno da su svi na terenu. I to, ni manje ni više, angažovani su na krčenju rastinja pored puta koji vodi prema Spreči.
vatrogasna stanica kalesija 0001

Usljed velikih temperatura požari bukte u južnom dijelu BiH. Na području TK i općine Kalesija, srećom, nisu zabilježeni veći problemi, osim "klasičnih" intervencija vatrogasaca.

Kako je stanje u Vatrogasnoj jedinici Kalesija, koja djeluje pod Civilnom zaštiti općine Kalesija, ostaje samo da se molimo da i ne dođe do nekih požara.
Dok je proteklih godina problem predstavljala zastarjela oprema, PVJ Kalesija je nedavno dobila i novu opremu, ali su problemi sada druge prirode.

Osim gašenja požara, vatrogasi imaju veoma široku listu svojih obaveza u slučaju potrebe.
Svakako da je jedna od obaveza i održavanje puteva u slučaju potrebe, kako u zimskom tako i u ljetnom periodu.

Ipak, prvi zabilježen slučaj u Kalesiji, a vjerovatno i na području BiH i šire, se dogodio danas (srijeda, 5.jula 2017.), kada je pristup kompleksu Vatrogasne jedinice zaključan, jer je kompletna postava kalesijskih vatrogasaca na terenu, piše NKP.ba.

Ni manje ni više, ostavili su poruku napisanu olovkom na papiru; "Nema nas, na krčenju smo smo. U slučaju požara zovite 061 483 356".

vatrogasna stanica kalesija 2

vatrogasna stanica kalesija 01

Nakon što smo dobili ovu informaciju od građana, posjetili smo kompleks PVJ Kalesija, piše NKP.ba.
Oba pristupa vatrogasnoj zgradi su zatvorena, a ranije objavljen fotografisani papir sa natpisom gdje se nalaze vatrogasci je uklonjen, da li sa namjerom ili zbog vjetra.

Nevjerovatno zvuči činjenica da u sklopu Vatrogasnog kompleksa u Kalesiji ne boravi niti jedan vatrogasac, odnosno da su svi na terenu.

Pozivi iz Kalesije na broj 123 preusmjereni na Zvornik ili Živinice

Nakon to smo obišli oko kompleksa, pozvali smo broj 123.
U više navrata smo dobijali informacije da građani po pozivu na ovaj broj budu spojeni sa vatrogasnom stanicom u Zvorniku ili Živinicama.
Naš poziv je prebačen na Zvornik. Nakon što smo kazali da zovemo iz Kalesije, glas sa druge strane nam je rekao da sačekamo da nam pronađe broj telefona. Nakon skoro minut čekanja, rekao je da nema broj kolega iz Kalesije.
Rekli smo da ćemo pokušati ponovo zvati 123, a glas sa druge strane je poručio "Dobro. Ako isti broj ponovo nazove, neću se javiti".

Nakon što je izvonilo do kraja, krenuli smo prema Spreči, jer smo dobili informaciju da desetak vatrogasaca, kako su i napisali, krči rastinje pored puta koji vodi prema parku na obali Spreče koji je je nedavno uređen, i na čemu su također bili angažovani vatrgasci.

Kada smo im rekli da poziv 123 ne može biti uspostavljen sa njima, rekli su da su preusmjerili pozive i da, u slučaju potrebe, telefon je sa njima.
Pred njima smo nazvali broj 123, te ponovo dobili Zvornik, gdje nam je službenik ponovo panično govorio kako nema broja kolega iz Kalesije, te dozivao svoje kolege koji su trebali pronaći broj.

vatrogasna stanica kalesija na terenu 1

vatrogasna stanica kalesija na terenu 4

Sa vatrogascima smo obavili neformalni razgovor.
Na pitanje zašto nikoga nema u Vatrogasnoj stanici, odgovorili su da rade po zdataku koji im je naložen iz Općine, te nisu željeli govoriti više detalja.

Inače, u tri smjene (dežure) PVJ Kalesija su uvijek po dva vatrogasca, ali u slučaju potrebe su uvijek svi na raspolaganju, te dolaze na poziv dežurnih kolega.
Danas, bez ikakvog objašnjenja, svi vatrogasci su bili obavezni da se odazovu na radnu akciju, iako se radi o održavanju putnog pojasa, na kojem bi vatrogasci mogli biti samo ispomoć, a nikako glavni i jedini akteri čišćenja.

Iskreno se nadamo da građanima Kalesije neće biti potrebne usluge vatrogasaca kada je u pitanju hitno gašenje požara u toku dana.
Ukoliko pak zatreba, preporučujemo da pozovete vatrogasce na 035/631-816 (fiksni telefon u PVJ Kalesija), a u slučaju da se niko ne javlja da zovete policiju na broj 122.

(Bportal)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>