BiH Vijesti

FOTO Susret maturanata Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu: Škola koja se sa ljubavlju pohađa

Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1951. – 1959. ove godine navršava 60. godišnjicu mature.

U periodu od 1943. do 1970. ovo je bila generacija s najvećim brojem maturanata. Među njima je bilo orijentalista, ekonomista, pravnika, profesora, hafiz, doktor nauka, a neki su završili postidiplomske studije i kurseve u zemlji i inostranstvu.

Jedan od inicijatora današnjeg susreta polaznika Medrese iz ove generacije, Džemal Fajić i ranije je organizovao susrete ove generacije.

– Ja sam na neki krivac što smo se sastali i za 50. i 55. godišnjicu. Ja živim u Ljubljani i nedostaje mi Sarajevo. Kada sam završio Medresu 1959. otišli smo u Ljubljanu jer je to bio jedini način da upišemo studij. Tadašnji direktor Medrese nije dozvoljavao da upišemo fakultet jer je rekao da mu nisu potrebni sposobniji imami. U Ljubljani su nas primili, a nas devet je upisalo ekonomiju – rekao je Fajić.

Ističe da, kada bi imao izbor, ponovo upisao Medresu.

– Mi smo manje više bili djeca sa sela, a to je bio najjeftiniji način školovanja. Željeli smo se kao mulimani izobraziti u vjerskom pogledu – objašnjava Fajić.

Dodaje da je u njegovoj generaciji u Medresi bilo 28 učenika, a danas je na okupljanje trebalo doći 14, ali trojica s Kosova nisu mogli doći.

Dio polaznika ove generacije radio je kao imami u vjerskoj službi u džematima, a neki su obnašali visoke funkcije u Islamskoj zajednici. Neki su poginuli kao šehidi u agresiji na BiH od 1992. do 1995. godine.

Danas su se okupili i učenici generacije koja obilježava 50. godina od završetka ove ustanove.

Bajro Agović penzionisan je prije četiri godine u Podgorici. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a zatim je obnašao mnoge funkcije u okviru Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Njegova generacija danas je obilježila 50 godina od mature, a kako je kazao, a radovao se današnjem susretu s kolegama iz generacije.

– Danas se podsjećamo na našu mladost, na objekat Medrese u kojem smo provodili vrijeme, družili se i proveli naljepše trenutke života i mladosti. Ova institucija je iznjedrila vrijedne kadrove, ne samo za Islamsku zajednicu već i šire. Tu smo da se prisjetimo i onih kojih nema više i da razmijenimo mišljenja. Mi se smatramo kao porodica koja ostaje vječno – rekao je Agović.

Ahmed Mešić, danas penzioner koji je cijeli radni vijek proveo u Islamskoj zajednici, završio je školovanje 1969. godine, u prvoj generaciji koja je pohađala medresu pet godina.

-Ovo je danas poseban momenat, kada smo se zajednički dogovorili da obilježimo 50. godišnjicu mature – kaže Mešić i dodaje:

“Medresa je bila uvijek teška kao škola, ali kada se s voljom i ljubavlju pohađa nije bilo teško ni u kom slučaju. Bilo je teških momenata, bilo je ljudi koji nisu mogli i prije vremena su napuštali medresu.“

Kaže da su uslovi u tadašnjem đačkom domu bili neuporedivi sa današnjim, te da se kući išlo eventualno na pola godine ili na kraju. Bio je, prema njegovim riječima, sistem školovanja tako da su non-stop bili vezani za medresu.

-Danas smo ushićeni zaista. Kada vidimo ove kolege poslije 50 godina, to je doživljaj. Medresa je škola, koja se s ljubavlju pohađa, ulazi u posao i sve. Ne može se to opisati riječima. Nas je 24 maturu završilo, a očekujemo danas petnaestak kolega. Ima kolega i koji su umrli, danas smo ovdje proučili svim svojim profesorima hatmu i svim kolegama – naglasio je Mešić.

(Bportal.ba/Fena/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!