BiH Vijesti Vijesti

FOTO Ramazanska radost u dolini Vrbanje: Znate li gdje su Šiprage?

Iftar je organizovan u prelijepom ambijentu Islamskog centra, svega nekoliko metara pored ljepotice rijeke Vrbanje.

Prisutni su najprije klanjali akšam namaz u džamiji pored centra, a potom su zajedno iftarili, te se družili. Ljubazni domaćini su pripremili razna ukusna jela, te još jednom pokazali kako se na najbolji način dočekuju gosti u odabranim ramazanskim danima. Iftarsku sofru je posebno upotpunio ukusni sir koji se tradicionalno pravi u ovim krajevima.

Iftaru u Šipragama, naselju koje se nalazi na području općine Kotor Varoš, prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, te Osman efendija Kozlić, muftija banjalučki.

Oni su se obratili prisutnima, zahvalili se domaćinima, te poručili da ramazanska druženja i iftari velikog broja povratnika pokazuju da su Bošnjaci „svoji na svome“, te da će nastaviti borbu za Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Inače, našelje Šiprage je smješteno na rijeci Vrbanji, oko 60 km jugoistočno od Banjaluke i Kotor Varoša (30 km) i centar su istoimene mjesne zajednice. Regionalnom komunikacijom, u Obodniku su povezane sa magistralnom cestom Banjaluka – Kotor-Varoš – Teslić – Matuzići.

Mjesto se nalazi u razgranatoj dolini (uz Vrbanju i njene pritoke) između nekoliko planinskih vijenaca

Naselje, uz Vrbanju i njene pritoke, dugo je oko tri, a široko oko dva kilometra. Obiluje izvorima pitke vode, od kojih je jedan (uz Crkvenicu) iskorišten za opskrbu mjesne vodovodne mreže. U samom mjestu, u Vrbanju se ulijevaju – s desna: Musić potok, Crkvenica, Bakin potok i Borčićki potok, te Ćorkovac, Zagradinski potok i Demićka s lijeve strane.

(S.H./Bportal.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši