Magazin Magazin

FOTO Predstava u punom Domu kulture: Skice iz života Behram-bega pred publikom u Bratuncu

Na samom početku učenik Behram-begove medrese Senad Kukuljević učio je odlomke iz Časnog Kur’ana, a potom se prisutnima obratio Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, piše portal tuzlarije.net.

– Hvala na istrajavanju u promovisanju naših civilizacijskih tekovina. Sretan sam i zadovoljan što smo se okupili u ovolikom broju, što u stvari svjedoči da smo mi narod vjere, knjige, kulture i dugogodišnje tradicije. Saradnja Behram-begove medrese i medžlisa u Podrinju je na visokom nivou i nadam se da će tako biti i u buduće. Vakif Behram-beg je dao veliki doprinos u sjeveroistočnoj Bosni, a također mi je drago što se u ovoj predstavi govori i o utemeljiteju našeg bosanskog jezika muhamed hevajiu uskufiju. Važno je da to nauče i polaznici mektebske nastave u našem medžlisu – poručio je okupljenima Hodžić.

U dramskom prikazu “Behram-beg”, u ispunjenoj sali Doma kulture, učenici Medrese su predstavili lik i djelo Behram-bega, osnivača istoimene Medrese, kao i sve one lijepe ali i teške trenutke kroz koje je prolazila ova ustanova kroz vrijeme.

Nakon predstave, prisutnima se obratio i Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, koji je istakao da su Bošnjaci u Bratuncu svoji na svome.

– Na ovaj način mi ujedno pokazujemo da smo u svojoj vjeri i svojoj zemlji, i da upravo ovakvim sadržajima dokazujemo da nismo prolazna kategorija, već da smo tu da bismo ostali. Priča o dvojici Bošanjaka iz 17. vijeka, koji su živjeli, radili i privređivali je aktuelna i danas, u 21. vijeku. Kad uradite dobro i kad je to sa iskrenim nijetom, to dobro živi. I niko, i nikakav sistem ne mogu ga uništiti – poručio je okupljenima Ramiz Salkić.

U programu su učestvovali i članovi horske i recitatorske sekcije Behram-begove medrese. Scenario i režiju za ovu predstavu potpisuje profesorica Emina Hatunić.

(Bportal.ba/tuzlarije.net)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši