FOTO Među najstarijima u BiH: 500 godina Atik džamije

Atik džamija u Koraju izgrađena je 1516. godine i kao takva jedna je od najstarijih u Bosni i Hercegovini.

Obilježavanje 500. godina Atik džamije u Koraju organizirano je u petak i subotu, a svečanosti je prisustvovao veliki broj korajskih Bošnjaka, te predstavnika društveno-političkog života i akademske zajednice, javlja Anadolu Agency (AA).

Govornici su pričali o značaju Atik džamije, koja je prema raspoloživim historijskim dokumentima izgrađena 1516. godine. Nažalost Atik džamija je u vrijeme agresije na BiH zapaljena i srušena, a na njenim temeljima je izgrađena nova nakon što su se vrijedni Korajci vratili na svoja imanja.

"Današnjeg dana ne bi bilo da nema Korajaca u Koraju. Sretan sam što vas vidim u ovolikom broju, jer na sličnim događajima u Tuzli i Sarajevu ne bude ovoliko ljudi", kazao je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Koraj je nadeleko poznat po svojim vrijednim i čestitim domaćinima, koji su se u petak i subotu istinski potrudili da na dostojanstven način obilježe 500. godišnjicu Atik džamije.

Ševko ef. Sulejmanović je okupljenim Korajcima pričao o ulozi džamije kod muslimana, prof.dr Ismet Bušatlić o ulozi medrese kod muslimana, a Sead ef. Seljubac o doprinosu hafiza Seida Zenunovića islamskim naukama.

Naime, hafiz Zenunović je rođen u Koraju, a u haremu Atik džamije danas su nakon mevluda otkriveni nišani na njegovom mezaru. Upravo mevludom i otkrivanjem nišana okončana je današnja manifestacija u Koraju.

U okviru obilježavanja vrijednog jubileja održana je promocija knjige “Ako osvane sutra” autora Zijada Konjića i izložba slika Almedine Cifrić. Također, organizoran je okrugli stol na kojem su govorili Ševko ef. Sulejmanović, prof.dr. Ismet Bušatlić i Sead ef. Seljubac.

Nakon okruglog stola prisutnima su se obratili i prof.dr. Omer Nakičević, potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, predsjednik SO Lopare Miljenko Ristić i tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>