FOTO Marš mira Srebrenica – Vukovar: Učesnici stigli do Srebrenika, podršku im dao i Naser Orić

Učesnici prvog „Marša mira“ od Srebrenice do Vukovara, koji su prije nekoliko dana krenuli iz Potočara, danas su u poslijepodnevnim satima stigli u Srebrenik, gdje će večeras noćiti.
mars-mira-vukovar (6)

Marš mira organizuje Organizacija demobilisanih boraca Armije RBiH Srebrenica, preživjeli učesnici 'Marša smrti' iz jula 1995. godine iz Srebrenice, te Udruga 'Koraci mira' iz Odžaka. Učesnici ovog Marša, njih desetak, moraju preći trasu dugu 34o kilometara.

-Idemo istom stazom kojom se kreće 'Marš mira' Nezuk - Potočari, zatim preko općina Tuzlanskog kantona, Kalesija, Tojšići, Tuzla, Ormanica, Gradačac, Modriča, Odžak, Bosanski Šamac, a 16. novembra smo planirali preći granicu na prijelazu Slavonski brod i ući u Hrvatsku. U Vukovar stižemo 17. novembra gdje ćemo noćiti, a 18. novembra ćemo učestvovati u odavanju počasti žrtvama Vukovara, kazao je ranije Zulfo Salihović, jedan od organizatora Marša mira.

Učesnici su danas stigli u Srebrenik, gdje su ih dočekali domaćini, predvođeni općinskim načelnikom Nihadom Omerovićem.

Podršku učesnicima su dali i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, Edin Ramić i Salko Bukvarević, federalni ministri, ali i Naser Orić, ratni komandant iz Srebrenice.

Nakon što su svi zajedno položili cvijeće i odali počast šehidima i poginulim borcima u centru Srebrenika, održan je zajednički sastanak na kojem su se obratili organizatori Marša, ali i gosti koji su dali podršku ovom memorijalnom pohodu.

Učesnici ovog marša sutra nastavljaju put prema Vukovaru.

(Bportal.ba)

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>