FOTO Kuhar Rondić predlaže: Evo kako napraviti najbolju i originalnu begovu čorbu za bajramsku sofru

Sarajevski kuhar Ferid Rondić, koji se više pod pola stoljeća bavi kuharstvom i koji je tokom svoje karijere radio u uglednim hotelima i restoranima širom Evrope, za naš portal je ustupio tradicionalni recept za begovu čorbu.
ferid-begova

Rondić, koji danas živi u Njemačkoj i o čijem radu smo već pisali, predložio je begovu čorbu za bajramsku sofru.

Najprije, on je pojasnio da se danas na internetu nude razni recepti za jela, individualnog aranžmana, te da se često  pogrešno prikazuju i neka jela koja već imaju svoju formu, svoj standard.

-Begova čorba je biser bosanske kuhinje (uz ćevape i pitu naša dika), za koje je prije 50-55 godina, udruženje najkompetentnijih kuhara BiH na osnovu istraživanja odlučilo zadržati autentičnu i zajedničku formu i sadržaj, pa je u toj formi i sa tim sadržajem tada prezentirana u školskom udžbeniku iz kojeg su 50 školskih godina učenici ugostiteljskih škola BiH učili kako se priprema originalna begova čorba, ispričao nam je Rondić.

On navodi da za begovu čorbu već 50 godina postoji standard, obaveza jedinstvenog oblika, veličine, izgleda, sadržaja, ukusa, mirisa, te da je obaveza pridržavati se tog standarda.

-Standard jela je deklaraciona informacija, koja po sadržaju moraju biti jedinstvena na prostorima ponude, dodao je on.

U nastavku možete pogledati kako izgleda originalni recept za begovu čorbu, te pomoću recepta pripremiti ovo poznato boansko jelo.

begova-recept

Begova čorba, pripremala se obavezno (samo) od prsa „domaćeg/ekološkog“ pileta ili mlade kokoši i domaćeg/ekološkog povrća uz „nešto više“ sušene (sitne) bamje. Danas se uslužuje često kao sastavni dio menia/menu/kompletnog obroka za ručak ili večeru, ali je najkorisnija kao samostalna čorba za kasni doručak (oko 10 h), jer „daje snagu“ tokom čitavog dana. Begovi i ostali bosanski moćnici (onog vremena) redovno su jeli ovu „krepku čorbu“ i u „drugim prilikama“.

Begova čorba servira(la) se obavezno u namjenskoj bakrenoj (i kalajisanoj) ćasi za bosansku begovu čorbu. Ako se nudi(la) kao jutarnja čorba za užinu, kao samostalno jelo oko 10,00 sati, servira(la) se u standardnom normativu od 0,250 - 0,300  (za jednu porciju), a ukoliko se nudi(la)  kao sastavni dio sofre/kompletnog obroka, u vrijeme ručka ili večere, servira(la) se u normativu od 0,175 - 0,200 l (za porciju uvodnog jela).

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>