Tuzlanski kanton Tuzlanski kanton

FOTO Izložba u Tuzli˝: Admir Delić predstavio 20 ilustracija iz svojih stripova

Riječ je o svjevrsnoj najavi projekta koji je u povoju tri godine i u junu bi trebao konačno početi. Naime, bosanskohercegovački ilustrator i strip crtač, Admir Delić će na svojoj web platformi stickbook.net pokrenuti dva digitalna stripa smještena na područje Tuzle i njegovih rodnih Tojšića.
– Izložba se sastoji od 20 ilustracija iz moja dva stripa “Ishikawa Seed” i “Salem Hoes”. Riječ je o stripovima nastalim pod uticajem djedovih priča o prikazama i vilama u našim selima, koje su često boravile oko riječnih mlinova. Pošto sam praunuk jednog takvog mlinara, iskoristio sam te seoske horor priče kao podlogu za Salem Hoes, strip smješten u postratno doba u Jugoslaviji u izmišljenom selu u okolini Tuzle, negdje u dubinama Majevice u kojem će glavnu riječ voditi američki plaćenici i partizani. Glavni lik je zasnovan na mom prijatelju, tuzlanskom glumcu, Mirzi Ćatibušiću. Ovo je inače treći put da pokušavam završiti taj strip i mislim da sam konačno uspio u tome. Drugi strip je zapravo vraćanje korijenima, jer se tu na velika vrata vraća bosanki ninđa, moj prvi autorski strip, nastao prije jedanaest godina na web sajtu stripopeka, pojasnio je Admir za Tuzlarije.

Inače, Delić je jedan od autora prvog stripa o Srebrenici koji je zajedno sa scenaristom Samirom Karićem objavio prije tri godina i koji je preveden na engleski i turski jezik. Također je ilustrirao knjige i postere a posebno se ističe njegov kompletan dizajn Frenkijevog albuma “Reexperience” te ilustracija svih albuma hip hop grupe Provincija čiji je ujedno i član kao crtač. Crtanjem se počeo baviti upravo objavljivanjem stripa o bosanskom ninđi. Izložba ostaje otvorena narednih mjesec dana. Galerija “TOLDart” se nalazi u Tržnom centru “Pasaž” u centru grada.

(Bportal.ba/Tuzlarije.net)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši