FOTO Glavni odbor SDA: Puna podrška premijerima Denisu Zvizdiću i Fadilu Novaliću

Dostavljanje upitnika Evropske komisije potvrđuje jasnu perspektivu i kredibilnost aplikacije za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, zaključeno je na današnjoj sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA).

Zadužili su kadrove Stranke u izvršnim i zakonodavnim tijelima da pruže puni doprinos da se na upitnik odgovori ažurno i kvalitetno.

Glavni odbor SDA pozvao je nadležne organe vlasti da nastave s procesom knjiženja perspektivne vojne imovine u cilju aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u, u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 2012. godine prema kojoj ta imovina pripada državi.

Istaknuto je da je SDA opredijeljena i poziva partnere u vlasti da se do kraja ovog mandata prioritetno bave pitanjima koja su od životnog interesa za građane BiH: provođenjem ekonomskih-socijalnih reformi, izgradnjom infrastrukture, jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije.

Također, naglašeno je da ključni ekonomski pokazatelji potvrđuju da reformski zahvati provedeni od Vijeća ministara i Vlade FBiH daju pozitivne rezultate. S tim u vezi, Glavni odbor SDA pozdravio je rad Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH i dao punu podršku premijerima Denisu Zvizdiću i Fadilu Novaliću.

Glavni odbor SDA konstatirao je da je potrebno ubrzati provođenje ekonomsko-socijalnih reformi i posebno aktvnosti na izgradnji infrastrukture, naročito cestovne.

Iako rješavanje presude u slučaju ''Sejdić-Finci'' nije uslov za kandidatski status BiH, SDA će, kako je najavljeno, pružiti maksimalni doprinos za što hitnije provođenje ove presude.

- Obzirom da je rješavanje ovog pitanja već predugo blokirano insistiranjem HDZ-a da se ujedno riješe i pitanja za koja je ova stranka zainteresirana, očekujemo od HDZ-a da predloži takva rješenja - poručeno je sa sjednice.

Glavni odbor naglašava da bilo koji prijedlog koji sadrži nove podjele na etničkom principu neće biti podržan od SDA.

Glavni odbor konstatuje da je sve izraženije osporavanje i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma od rukovodstva RS-a.

To tijelo pozdravilo je odluku Vijeća za implementaciju mira da međunarodna zajednica zadrži neophodne mehanizme za podršku provođenju Mirovnog sporazuma za BiH.

Glavni odbor ocjenjuje neprihvatljivim pokušaje izmjene zakona o Ustavnom sudu kojim bi se mijenjala uloga i struktura Ustavnog suda prije uspostavljanja drugih zaštitnih mehanizama i mehanizama za otklanjanje blokada. Ustavni sud BiH je, dodaju, vitalni i neodvojivi dio ukupnog ustavnog aranžmana i predstavlja centralni stub pravnog poretka države. Slabljenjem Ustavnog suda, smatraju, dovela bi se u pitanje cijela ustavna konstrukcija, teritorijalni integritet BiH bi ostao nezaštićen, a mehanizam za deblokadu sistema odlučivanja bi bio doveden u pitanje.

Zaključak sa sjednice je i da Glavni odbor zahtjeva od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da prilikom imenovanja Predsjednika Suda BiH poštuje odredbe Zakona o VSTV koje obavezuju da se prilikom imenovanja pravosudnih funkcija mora osigurati proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda. Prema trenutnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda, ističu, neophodno je imenovati predsjednika suda iz reda bošnjačkog naroda.

Naglašavaju da bi svako drugo rješenje bilo protivzakonito i neprihvatljivo za bošnjački narod.

U vezi sa saradnjom u regionu navedeno je da je preduslov iskrena saradnja i međusobno uvažavanje država regiona. Glavni odbor podržao je nastojanja predsjednika Stranke i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da unaprijedi saradnju i odnose BiH sa susjednim državama na principima međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i poštivanja državnih suvereniteta.

SDA, kako je saopćeno iz te stranke, pozdravlja odluku Apelacionog vijeća Suda BiH kojom se poništava odluka Izborne komisije BiH u vezi s izborima u općini Stolac. Ova odluka, mišljenja su, omogućava Izbornoj komisiji da ispravi svoje greške i, u skladu sa Zakonom, osigura integritet izbornog procesa. Članovi Izborne komisije koji budu eventualno istrajavali na nezakonitim i politički motiviranim odlukama bit će, kazali su, odgovorni za posljedice.

Glavni odbor podržava Općinski odbor SDA Srebrenica u implementaciji izbornih rezultata i poziva sve izabrane odbornike s liste SDA da u stranačkim tijelima pronalaze rješenja u najboljem interesu povratnika u Srebrenicu.

Pozvali su rukovodstvo Saveza za bolju budućnost (SBB) da u svrhu stabiliziranja koalicije i stanja u zemlji, ostvari iskreniju saradnju sa SDA.

- Kontroverzne izjave i prozivke saradnika iz SDA, su štetne i pomažu onim snagama koje ne žele stabilnost BiH - zaključeno je.

Glavni odbor odbacuje neprimjerene, neodmjerene i neosnovane izjave i optužbe predsjednice Hrvatske na račun BiH. Iznošenje takvih neistina nije u skladu s proklamovanom politikom dobrosusjedskih odnosa i čin je grubog miješanja u unutarnja pitanja suverene države BiH, saopćeno je iz SDA.

Glavni odbor je usvojio i izvještaj o izbornim rezultatima Stranke na Općinskim izborima u BiH 2016. godine.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>