Crna Hronika Crna Hronika Slider Slider

Formiran predmet “Zadruga 2”: Uhapšene tri osobe, sumnjiče se za pranje 1,5 miliona KM

U akciji koja je jučer provedena uhapšene su tri osobe koje se sumnjiče za ista krivična djela i to organizovani kriminal, zloupotreba položaja i pranje novca.

Iz Tužilaštva KS za Faktor je potvrđeno da su uhapšene tri osobe i da im je određeno 24-satno zadržavanje nakon kojeg će se odlučiti o daljnjim mjerama koje će se protiv njih poduzeti.

Kako saznajemo, uhapšeni su suvlasnici Agencija za posredovanje u zapošljavanju Witram i jedan posrednik. Oni su putem fiktivnih ugovora koje su sklapali preko agencije Witram “oprali” više od 1,5 milion KM.

Prvoosumnjičeni u slučaju Zadruga su bračni par Enisa i Sanel Đalić, a na teret im se stavlja da su oprali više od 50 miliona KM. Oni su registrovali agencije za posredovanje u zapošljavanju “Eslider” i “Leading” (radila do septembra 2016. godine) uz pomoć su kojih izvlačili gotov novac iz firmi svojih klijenata.

To su radili tako što su falsifikovali uvjerenja sa fakulteta koja potvrđuju da su osobe na koja su uvjerenja glasila studenti i đaci, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje. Potom su s ostalim osumnjičenima navodno sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, a koje zapravo nikada nisu pružene.

Klijenti Đalića su putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija za navodne usluge, a oni su taj novac skidali s računa firme i vraćali osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto.

Witram je, kako saznajemo, radio na identičan način.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši