BiH Slider Slider Vijesti

Foreign Policy: Glavna meta Rusije nije Hrvatska ili Srbija već BiH

Predstojeći Opći izbori te utjecaj drugih država na dešavanja u Bosni i Hercegovini zaokupirali su pažnju čak i svjetskih medija. Tako Foreign Policy donosi tekst u kojem upozoravaju na rastući utjecaj Rusije na, kako kažu, snage srpskih separatista.

Foreign Policy tako podsjeća da je Rusija iskoristila vakum na Balkanu, nastao povlačenjem SAD-a i skretanjem pažnje Washingtona sa ove regije.

– Glavna meta nije Hrvatska, koja je članica Evropske unije i NATO-a. Nije ni Srbija, koja ima dugu historiju veza sa Moskvom. Kremlj je fokusiran na BiH, zemlju saveznicu Zapada koja je ipak osjetljiva na destabilizaciju, naročito uzimajući u obzir nadolazeće izbore u oktobru – navodi se u tekstu.

Podsjećaju na dvoentitetsko uređenje BiH te upozoravaju da ruska politika konstantno ohrabruje separatističke snage u našoj zemlji, a značajnu ulogu u tome, ističu, ima i promoviranje pravoslavlja.

– Sljedećeg mjeseca u Banjoj Luci će biti postavljen kamen temeljac za novu pravoslavnu ckrvu u čast ruskog cara Nikolaja Drugog – podsjeća Foreign Policy.

Najznažnija saradnja između bosanskih Srba i Rusije uspostavljena je, tvrdi ovaj magazin, kroz sigurnosne snage entiteta RS. Podsjećaju da taj entitet ne može imati svoju vojsku, ali da mogu imati svoju policiju, koja, kako kažu, ima čvrste veze sa Moskvom. S tim u vezi napominju da su 2016. godine, tokom posjete ruske delegacije Banjoj Luci, vođeni razgovori o uspostavljanju partnerstva RS-a i Rusije po pitanjima koja uključuju prikupljanje obavještajnih podataka, borbu protiv terorizma i internet kriminala. Također je dogovoren dolazak ruskih policijskih instruktora.

– Od tada ruski obavještajci, bivši pripadnici FSB-a, često daju instrukcije u kurseve policiji RS-a te na Fakultetu bezbjednosnih studija u Banjoj Luci – navodi se u tekstu.

Osoblje fakulteta, tvrdi Foreign Policy, ne skriva prosuske poglede te u tom kontekstu navode primjer dekana Predraga Ćeranića, za kojeg kažu da je bivši obavještajac. U izjavi za ovaj magazin je Ćeranić pojašnjava da se odnosi Rusije i Zapada reflektiraju i na Balkan.

Foreign Policy ističe da ne dolaze samo Rusi u RS, već i da vojni i policijski službenici idu u Rusiju. Navode primjer bivšeg kapetana Tihomira Jovanovića iz Banje Luke, koji trenutno radi kao instruktor na jednoj moskovskoj vojnoj akademiji, a njegov sin studira teologiju i diplomatiju u Moskvi te je involciran u aktivnosti Pravoslavne crkve u RS-u, Srbiji i Rusiji.

Pod izgovorom borbe protiv terorizma, RS je, podsjećaju, u posljednje vrijeme jačala policijske snage na način da taj proces podsjeća na potpunu militarizaciju, nerijetko pomaganu od Rusije. U tom kontekstu navode i 2.500 pušaka koje je MUP RS-a kupio prije nekoliko mjeseci te otvaranje novog trening centra u kasarni Zalužani kraj Banje Luke.

Također postoji i ideja o osnivanju ruskog “humanitarnog centra”, po uzoru na onaj koji je osnovan u Nišu u Srbiji. Iako se zvanično radi o centru čiji je cilj pomaganje pri prirodnim nesrećama, sumnja se da centar u Nišu služi kao ruski obavještajni centar te kao nezvanična vojna baza. Rusija je za službenike tog centra čak zatražila diplomatski status.

Entitet RS i Rusija su uspostavili i čvrste veze preko organizacija vojnih veterana.

– Takve organizacije su bile involvirane u regrutiranje lokalnog stanovništva za ukrajinsko i sirijsko ratište u okviru ruskih privatnih vojnih kompanija, poput Wagner grupe – navodi se u tekstu.

Ističu ulogu predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, kojem je najbolja šansa da ostane na vlasti zapravo predstavljanje kao zaštitnika autonomije RS-a od “unitarističkog Sarajeva” i njegove podrške sa Zapada. Političke protivnike naziva zapadnim agentima, dok sebe, podsjeća Foreign Policy, javno povezuje sa Rusijom.

– Dodik stalno ističe Ruse kao najbliže prijatelje Srba te ih poziva da zauzmu snažniju ulogu u regiji. Rusija, sa svoje strane, insistira na održavanju disfunkcionalnog političkog statusa quo jer on garantira autonomiju bosanskih Srba – piše Foreign Policy.

Političke i ekonomske veze Moskve i Banja Luke, dodaje ovaj magazin, su još uvijek simbolične. Međutim, utjecaj Rusije na BiH bi mogao ojačati ukoliko Dodik pobijedi na predstojećim izborima za Predsjedništvo BiH.

– Postepena strategija Rusije vjerovatno neće uključivati bilo kakve iznenadne poteze. Ali može na kraju dovesti do toga da Sarajevo, ili njegova zapadna podrška, intervenira kako bi spriječili otcjepljenje Banje Luke od ostatka BiH – u tom slučaju, eskalacija Rusije može postati neizbježna i nepredvidiva. Zapad može na kraju otkriti da je prekasno za intervenciju – zaključuje se u tekstu.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!