BiH Slider Slider Vijesti

Foggo: Brisel i NATO žele podnošenje ANP-a za MAP

NATO ostaje u potpunosti predan pružanju podrške BiH, poručio je danas u Sarajevu admiral James Foggo, komandant Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju.

Admiral Foggo, koji predvodi delegaciju Zajedničke komande u posjeti Ministarstvu odbrane BiH, rekao je da naša zemlja ima ključnu ulogu za evropski mir i sigurnost, te promoviranje stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“NATO je predan nastavku snažnog partnerstva sa BiH, te jačanju naše saradnje i interoperabilnosti. Moja današnja posjeta naglašava važnost ove zemlje za NATO i Zapadni Balkan. Želim javno kazati da je NATO zahvalan BiH na njenom dugogodišnjem doprinosu operacijama podrške mira u cijelom svijetu”, rekao je admiral Foggo na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kako je ocijenio, doprinos BiH je od izuzetne važnosti za nastojanja i doprinose NATO-a kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti.

Foggo je podsjetio da su NATO i BiH počeli sarađivati na reformi odbrambenih institucija 2005. godine, te da je partnerstvo prošireno 2006. kada je BiH ušla u Partnerstvo za mir.

“To partnestvo se dalje razvijalo u proteklih 13 godina. Važno je nastaviti tom dinamikom i ići naprijed”, istakao je ovaj NATO dužnosnik.

On je naveo da BiH podstiče da nastavi napredovati tako što će svoje odbrambene i sigurnosne snage učiniti modernijim i interoperabilnijim, prenose Vijesti.ba.

“Ta poboljšanja će vašim Oružanim snagama dati sposobnosti koje se mogu koristiti za pružanje pomoći civilnim organima u odgovoru na prirodne katastrofe u zemlji i nastavak doprinosa međunarodnim mirovnim i sigurnosnim misijama u inostranstvu”, kazao je Foggo.

Prema njegovim riječima, savremene oružane snage ovise o adekvatnim resursima da bi bile efikasne, a zauzvrat pružaju svojim građanima mir i sigurnosni okvir potreban za ekonomski rast i prosperitet zemlje.

“Želim istaći da NATO ostaje u potpunosti predan pružanju podrške BiH, uključujući i kroz svakodnevni rad NATO štaba Sarajevo. Brigadna generalica Bissell i njen tim uvijek su spremni pružiti stručnu pomoć i savjete Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, kao i institucijama koje su angažirane u raznim aktivnostima koje jačaju partnerstvo NATO-a i BiH”, dodao je Foggo.

Brisel i NATO žele usvajanje ANP-a

Odgovarajući na pitanje novinara o aktivaciji MAP-a, Foggo podsjeća da je NATO u decembru ponudio BiH da podnese svoj prvi Godišnji nacionalni program (ANP), koji je zapravo dizajn kako BiH vidi svoje Oružane snage, a ne ono što Brisel govori kako one trebaju izgledati.

“Ja u potpunosti podržavam Godišnji nacionalni program i želim da on bude podnesen, kao što to žele i Brisel i generalni sekretar NATO-a. A kada se to desi, dobit ćete stabilnost i sigurnost, poboljšati Oružane snage i sve će to voditi ekonomskom prosperitetu”, potcrtao je on.

Istakavši da NATO izvodi odbrambene, a ne ofanzivne operacije, Foggo je naglasio kako se primarno radi o organizaciji koja želi da spriječi nasilje.

– A ukoliko dođe do nasilja, onda smo tu da branimo članice Saveza. Mi ne izvodimo aktivnosti kao što je nelegalno anektiranje Krima – rekao je Foggo.

Svima je, dodaje, kako Predsjedništvu, tako i svim građanima u interesu sigurnost BiH i njenih granica.

– Znate da će ovdje u narednim danima biti veliki samit EBRD-a koja želi vidjeti sigurnost i stabilnost, a vama je to važno za budućnost i ekonomski razvoj – dodao je Foggo.

(Bportal.ba/Vijesti.ba/Foto:N1)

Podijeli na društvene mreže!