Regija i Svijet Svijet

“Florence” hara SAD-om, poplave zarobile stotine ljudi

Američki zvaničnici upozoravaju da bi zbog udara uragana Florence na Istočnu obalu SAD-a moglo biti puno mrtvih, javlja BBC.

Stotine hiljada Amerikanaca ostali su bez struje nakon što su rubovi uragana Florence dosegnuli Istočnu obalu Sjedinjenih Država. Stotinjak ljudi koji su odbili evakuaciju ostali su zarobljeni u svojim kućama koje je poplavila voda.

Kako piše The Guardian, čini se da uragan Florence mijenja očekivanu putanju te se “vraća” prema jugu, što meteorolozi nazivaju “klimanjem” – vrtlog se vraća nad okean gdje će ojačati i ponovno udariti u kopno.

Uragan se kreće prema unutrašnjosti zemlje, pri čemu su maksimalne jačine vjetra ipak nešto pale, pa se trenutno kreću oko 150 km/h.

Uragan je izgubio snagu prilikom približavanja Sjevernoj i Južnoj Karolini, ali dužnosnici i dalje upozoravaju da bi Florence mogao ubiti “veliki broj ljudi”, a postoji i rizik od “katastrofalnih poplava”. Poseban problem su pljačkaši koji koriste situaciju i upadaju u kuće evakuiranih ljudi. Policija ih je uhapsila nekoliko u okrugu Brunswick u Sjevernoj Karolini.

Richard Harrison-Grey iz Myrtle Beacha u Južnoj Karolini javlja kako su ulice tog grada “sablasno prazne”.

– Svi prozori su prekriveni daskama, a sve što bi mogao odnijeti vjetar je osigurano. Kuća škripi od udara vjetra, ali najjači vjetrovi uragana očekuju se tek naveče. Sve lokalne firme su zatvorene, a ulice su sablasno prazne – napisao je.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!