BiH Slider Vijesti

Fazlić: Bez izmjena ZKP-a imaćemo velike probleme u pravosuđu

– Stoga, smatramo da je kvalitetniji i bolji u odnosu na onaj koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH. U slučaju da ovaj prijedlog ne bude usvojen, imaćemo velike probleme u pravosuđu, jer bi određeni predmeti koji su u fazi istraga, podizanja optužnica ili koji su već u toku, došli u fazu da ne bi mogli biti vođeni, kaže Fazlić.

Na zamjerke iz HDZ-a BiH da priiedlog SDA nije rađen na ekspertnom nivou, Fazlić odgovara da je prijedlog rađen u saradnji sa ekspertima te očekuje da on i prođe.

Na pitanje šta ako izmjene ne budu usvojene, Fazlić kaže:

– U tom slučaju ćemo doći u situaciju koje se svi bojimo – u pravu nesigurnost u smislu provođenja odluka. Dovodimo pravosuđe u nezgodnu poziciju.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, po prijedlogu SDP-a, DF-a i SBB-a, Fazlić kaže da je SDA u Predstavničkom domu podržala ove izmjene.

– U prvobitnoj fazi smo razgovarali da i mi budemo predlagači. Interes SDA je da izborni proces bude transparentan, da se uvede napredna tehnika, te da ne dolazi do određenih pojava na biralištima u smislu sumnji u regularnost glasanja. SDA će podržati ovaj prijedlog. Za građane BiH bilo bi dobro da određene sumnje u transparentnost izbornog procesa budu otklonjene. SDA će se zalagati da ovaj zakon dobije podršku u kapacitetu u kojem to možemo. Očekujemo podršku svih političkih partija kako bismo imali transparentan izborni proces, kaže Fazlić.

Dodaje i da ukoliko domaći političari ne budu mogli doći do rješenja za Dom naroda, da je neophodno da se OHR uključi.

Govoreći o stanju u stranci, Fazlić kaže da je jako dobro.

– U Tuzlanskom kantonu stanje je dobro. Ovo je planirana aktivnost. SDA ide u proces čišćenja onih koji su se stavili iznad interesa i stranke i države, onih koji pokušavaju da oforme svoje interesne grupe i koji su vlast poistovijetili sa sobom. Imali smo slučajeve da se vrši netransparentno zapošljavanje uime stranke, te da se vrše određene radnje koje se pripisuju SDA-u. SDA ima svoja dokumenta i Statut koji se moraju poštovati, kao i moralne norme. Stanje u SDA je dobro i sve više građana podržava ovo što se dešava u stranci. Mi ćemo nastaviti određene reforme i oni koji se stavljaju iznad stranke, iznad Statuta, pa čak i iznad državnih organa, neće više imati mjesta u SDA, kaže Fazlić.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši