Regija Regija i Svijet

Fajon: U Srbiji nema napretka u pogledu vladavine prava

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon ocijenila je da se situacija u Srbiji dosta pogoršala u prethodnih godinu-dvije, navodeći da “nema efikasne kontrole izvršne vlasti niti napretka u vezi sa vladavinom prava”, kao i da bi Srbija trebalo da učini više u vezi normalizacije odnosa sa Kosovom.

Iznoseći utiske nakon nedavne poskete Beogradu, ona je za vikend izdanje lista “Danas” navela da u Srbiji proces reformi prema EU ide “jako polako”, da nije napravljen korak u borbi protiv korupcije, kao i da su mediji “u dramatičnoj i teškoj situaciji”.

“Nakon dva dana sastanaka sa srbijanskim zvaničnicima, civilnim društvom, medijima, moj osjećaj je jako negativan, retorika je vrlo opasna. Čula sam da se ljudi plaše da kritikuju, da su ograničeni, da je kontrola snažna. Još uvijek postoje napadi na novinare, pravosuđe trpi snažan pritisak. Postoji neki strah šta će se desiti”, kazala je Fajon, prenosi Beta.

Ona je ocijenila da nije dovoljno da se samo razgovara o otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU i da se usvajaju zakoni a da se kako je navela, “u praksi ništa ne mijenja”.

“Željela bih da je Srbija faktor stabilnosti u regionu, da vodi razumnu politiku, ali izgleda da sada takve politike nema. Trenutno smo u situaciji da se pitamo šta se dešava sa demokratijom u Srbiji, sa slobodama”, kazala je Tanja Fajon.

(Bportal/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!