BiH Vijesti Vijesti

Evropski put skida maske: “Ne možete biti nosilac evropskih vrijednosti, a diskriminirati građane”

U prilog toj tezi idu i učestale posjete najviših evropskih zvaničnika. U Sarajevo će, potvrđeno je Faktoru, 1. februara u dvodnevnu posjetu doputovati i predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, gdje će se sastati sa nizom bh. zvaničnika.

Nekoliko dana kasnije bi trebao biti usvojen Nacrt strategije za Zapadni Balkan. Iz Evropske komisije najavljuju “historijsku mogućnost za partnere na Zapadnom Balkanu” te “najbolji vremenski okvir” za perspektivu pristupanja EU. Kada su Srbija i Crna Gora u pitanju, taj vremenski okvir je postavljen na 2025. godinu. BiH bi do tada, procjenjuju u Briselu, trebala “uveliko napredovati na evropskom putu”.

– Želim da vjerujem da će bh. politički akteri uistinu shvatiti da nema vremena za gubljenje. Ako se određenim zemljama predviđa ulazak u EU do 2025. godine, zašto BiH ne bi u punom kapacitetu skočila na noge i zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom uradila svoj posao. Ne mora značiti da je BiH apsolutno otpisana za 2025. godinu – kazala je u razgovoru za Faktor Nermina Kapetanović, zastupnica u Državnom parlamentu i zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije.

Odluka u narednih devet mjeseci

Posljednji put kada je EU obnovio strateški pristup proširenju, radilo se o britansko-njemačkoj inicijativi kojom je deblokiran evropski put BiH. Nova strategija bi mogla našoj zemlji dodatno otvoriti vrata EU-a.

– Od ove nove strategije očekujem poruke suprotne onim prethodnim o neulasku država zapadnog Balkana u EU u dogledno vrijeme. Sada očekujem konkretizaciju i reafirmaciju daljeg procesa proširenja EU-a na Zapadni Balkan, s konkretnim i mjerljivim ciljevima i zadacima – i za EU i za zemlje koje su aspiranti za članstvo iz naše regije – izjavila je u razgovoru za Faktor Lejla Ramić-Mesihović, direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Evropska komisija će u aprilu predstaviti i redovni izvještaj o napretku, a 18. maja će u Sofiji biti održan Samit o Zapadnom Balkanu. U pripremi je i mišljenje o zahtjevu naše zemlje za dobijanje kandidatskog statusa i sve navedeno ide u prilog najavi Evropske komisije da će “u narednih osam-devet mjeseci odlučiti kako nastaviti sa svakom od ovih zemalja”. Prilika je pružena, a na domaćim je političkim snagama odluka da li ćemo je iskoristiti ili ne. Prvi signal bi mogli biti odgovori na Upitnik, koji je BiH dostavljen još u decembru 2016. godine.

Godinu kasnije, u decembru 2017. godine, objavljen je podatak da se čeka na usaglašavanje još samo sedam odgovora. Direkcija za evropske integracije je u četvrtak upoznala Vijeće ministara BiH sa procesom finaliziranja odgovora, a prema informacijama Faktora, odgovori na sedam preostalih pitanja do današnjeg dana nisu usaglašeni.

– Puno smo bliže cilju nego ljetos. Mislim da smo mnogo naučili iz ovog procesa o snagama i slabostima našeg administrativnog aparata i političkog sloja vlasti. Nadam se da te lekcije nećemo zaboraviti i da ćemo već u narednim sedmicama proslijediti odgovore u Brisel. Sve su prilike da će 2018. godina biti ključna za dalji proces proširenja, čija se naredna prekretnica najavljuje kao mogućnost za 2025. Propuštanje ove godine kako bi se zadovoljili politikantski apetiti i kratkovide igre moći niko neće prihvatiti kao ozbiljno ispriku za nerad. Naprotiv. Očekujem da će prvi put poslije rata politikantstvo i populizam doživjeti ozbiljnu dekonstrukciju i da će spasti sve maske – poručila je Ramić-Mesihović.

Talac predizborne kampanje

O “spadanju maski” u kontekstu evropskog puta i odnosa prema evropskim vrijednostima je govorila i zastupnica Nermina Kapetanović.

– Da bismo napredovali, neophodne su izmjene i Ustava BiH. Komplicirano ustavno rješenje BiH u odnosu na region je nama otežavajući faktor. Kada imate priče o disoluciji države, te o teritorijalnoj reorganizaciji i trećem entitetu, to stvara unutrašnju političku nestabilnost i našim evropskim partnerima je sasvim jasno da je vrlo teško imati jednog sagovornika u BiH. S druge strane, postavlja se pitanje o našoj iskrenosti, o iskrenosti onih koji su govorili da su nositelji evropskih vrijednosti. Ne mogu nositelji evropskih vrijednosti pričati o teritorijalnoj reorganizaciji po etničkoj osnovi, koja bi predstavljala diskriminaciju za dio građana – izjavila je Kapetanović.

Evropski put i napredak BiH bi, smatra naša sagovornica, mogao biti talac preuranjene predizborne kampanje.

– Nikad se nije dogodilo da je predizborna kampanja počela 18 mjeseci ranije. Mislim da su mnoge političke aktivnosti, mnogi dobri zakoni, mnoge mogućnosti dogovora propali upravo zbog politikanstva, zbog pokušaja jednih da dovedu druge u lošu predizbornu poziciju. Ako bismo pravilno posmatrali stvari u vezi sa našim evropskim putem, svi bismo trebali biti pozicija. Ne bi ni opozicija smjela komplicirati već naći način da ne razmišljaju o izborima te da u fokus stave građane BiH – kazala je Kapetanović.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši