BiH Vijesti Vijesti

Evropski izbori: U cijeloj Evropi veća izlaznost, prvi rezultati u 23 sata

Rane brojke pokazuju da je na evropske izbore izašlo više stanovnika Evropske unije nego na prošlim izborima 2014. godine, pišu agencije.

Više od 400 miliona građana ima pravo glasa za 751 zastupnika Evropskog parlamenta, na izborima koji su opisani kao najveći transnacionalni izbori na svijetu, prenosi dpa.

Nedjelja je posljednji i najvažniji dan četverodnevnih izbora širom EU-a, kad na birališta izlaze građani 21 od 28 država članica.

U Francuskoj je do podneva izašlo 19,3 posto glasača, dok je 2014. u istom periodu izašlo njih 15,7 posto, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova te države, piše dpa.

U Španiji je do polovice dana izašlo 34,6 posto glasača, dok je na prošlim izborima taj postotak iznosio 23,9 posto.

U toj se državi u nedjelju održavaju i lokalni izbori, a u nekim dijelovima i regionalni, uključujući one za gradonačelnike Madrida i Barcelone.

Njemačke savezne vlasti objavile su da je do 14 sati izašlo 29 posto glasača, dok ih je prije 5 godina bilo 26 posto. U taj postotak nisu uključeni glasovi upućeni poštom.

Brojke su veće i u zemljama istočne i srednje Evrope, pokazali su podaci iz Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Rumunije.

U Hrvatskoj je do 16.30 sati glasalo 21,31 posto birača, stoji na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, dok je na prošlim izborima u isto vrijeme izlaznost bila 16,45 posto.

(Bportal / Vijesti.ba / Hina)

Podijeli na društvene mreže!