BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti Vijesti

Evropske vrijednosti na ispitu: Šta će HDZ reći na mišljenje Venecijanske komisije?

Ovo nije prvi put da BiH traži pomoć Venecijanske komisije. Uradio je to i Ustavni sud BiH 10. juna 2016. godine, zatraživši stručno mišljenje upravo u vezi sa apelacijom Bože Ljubića. To je mišljenje dostavljeno 17. oktobra iste godine, ali ga Ustavni sud BiH, uzimajući u obzir odluku koju su donijeli, nije uvažio.

U tom mišljenju Venecijanska komisija zaključuje da se “čini da je sistem prema Ustavu FBiH u skladu sa evropskim i drugim međunarodnim standardima u oblasti izbora” te predlaže da se sporna odredna Izbornog zakona koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH formulira na način na koji je formulirana u Ustavu FBiH, a to je da će u Domu naroda biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.

Teško je očekivati da će nepune dvije godine kasnije Venecijanska komisija promijeniti svoj stav te da će ponuditi rješenje suprotno ranije iskazanom mišljenju ili da će kao prihvatljive ocijeniti prijedloge stranaka koje su ponudile rješenja suprotna ovom mišljenju.

– Bilo bi u najmanju ruku čudno da Venecijanska komisija promijeni svoj stav u odnosu na mišljenje koje su dali Ustavnom sudu BiH. To je njihov konačan stav. Sumnjam da će ga oni promijeniti jer, koliko ja znam, Venecijanska komisija kao jedan autoritet u ustavnom pravu se koristi Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda kao osnovnim dokumentom, tako da ja tu ne vidim previše prostora za izmjenu njihovog mišljenja – kazao je u razgovoru za Faktor doktor političkih nauka Slaven Kovačević.

HDZBiH se, s druge strane, žestoko protivi ovom stavu te insistiraju na izboru delegata samo iz “biranih” kantona, odnosno insistiraju na diskriminirajućem rješenju koje će onemogućiti izbor pripadnika konstitutivnih naroda iz pojedinih kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Mišljenje Venecijanske komisije nije obavezujućeg karaktera pa su se u javnosti već pojavile interpretacije epiloga posljednjeg sastanka predstavnika pet stranaka kao pokušaj HDZ-a BiH da “odugovlači cijeli proces”.

Ukoliko se mišljenje Venecijanske komisije ne promijeni, te ukoliko se HDZBiH ogluši na isto i ukoliko se u konačnici donese rješenje suprotno mišljenju Venecijanske komisije i evropskim demokratskim standardima, to bi, vjeruje Kovačević, moglo predstavljati novu prepreku na evropskom putu naše zemlje, uz od ranije neprovedene presude Evropskog suda za ljudska prava.

– Ako se ta obaveza ne ispoštuje, zasigurno će to dovesti do zastoja na evropskom putu i samo je pitanje momenta kada će iz Brisela doći signali da se te stvari moraju urediti. Ja mislim da je to bolje urediti odmah i to skinuti sa dnevnog reda, nego da nam neko kasnije to nameće – izjavio je Kovačević.

Uzimajući u obzir da HDZBiH sebe doživljava kao “stožernu hrvatsku stranku”, a da je “naučno potvrđena” teza o Hrvatima kao nositeljima evropskih vrijednosti u BiH, njena vjerodostojnost će, ukoliko HDZBiH ne prihvati mišljenje Venecijanske komisije, itekako doći u pitanje.

Najveća prepreka na evropskom putu BiH je, podsjećanja radi, upravo (ne)provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima koje se odnose na Ustav BiH i izborno zakonodavstvo, a donošenje novih rješenja koja su suprotna Konvenciji o ljudskim pravima i temeljnim slobodama bi našu zemlju, neupitno je, dodatno usporila na tom putu.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši