Regija i Svijet Regija i Svijet Slider Slider Svijet Svijet

Erdogan pred odlazak u Vatikan: U operaciji “Maslinova grana” neutralizirano 935 terorista

Erdogan je o aktuelnim pitanjima govorio na istanbulskom aerodromu Ataturk prije polaska za Vatikan.

– Do sada je u operaciji “Maslinova grana” neutralizirano 935 terorista – rekao je Erdogan.

Dodao je kako će na sastanku sa papom Franjom razgovarati o Palestini, Jerusalemu, Siriji, Iraku, borbi protiv terorizma, migracijama, humanitarnoj pomoći, ali i o borbi protiv islamofobije i rasizma koji su, prema njegovim riječima, sve veći u zapadnom svijetu.

Istaknuo je kako ovu svoju dvodnevnu posjetu Vatikanu vidi kao značajnu priliku da se ukaže na zajedničke ljudske vrijednosti i da se pošalju poruke prijateljstva i mira. Osvrnuo se i na trgovinsku razmjenu između Turske i Italije dodavši kako je ona prošle godine iznosila gotovo 20 milijardi dolara, a da je cilj da 2020. iznosi 30 milijardi. Turski predsjednik je kazao kako će tokom njegove posjete biti razgovarano i o bilateralnim koracima koje treba poduzeti kako bi se ovaj cilj ostvario.

Erdogan će danas započeti dvodnevnu posjetu Vatikanu, a planiran je susret sa papom Franjom i državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Osim toga, trebao bi se sastati i sa predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem.

Erdogan je prvi turski predsjednik koji će Vatikan posjetiti u posljednjih 59 godina, a u Rimu su poduzete visoke mjere sigurnosti.

List La Repubblica ranije je javio kako je u Rimu uspostavljena i zelena zona u sklopu koje tokom Erdoganove posjete neće biti dozvoljene demonstracije. Na taj način planirano je sprečavanje provokacija i nedozvoljenih aktivnosti pripadnika terorističke organizacije PYD/PKK.

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši