Regija i Svijet Regija i Svijet Svijet Svijet

Erdogan najavio historijske promjene u turskom obrazovnom sistemu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je historijske promjene i novitete u odgojno-obrazovnom procesu u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

U Turskoj sutra počinje nova školska godina, a tim povodom turski predsjednik Erdogan je objavio poruku u kojoj je naveo da je ovo razdoblje reformi na svim poljima nakon što je zemlja prešla na predsjednički sistem upravljanja.

“Spremamo historijske promjene u odgojno-obrazovnom procesu koji iziskuje mnogo strpljenja, truda, iskrenosti i odricanja“, poručio je Erdogan i poželio mnogo sreće i uspjesima svim školarcima i nastavnicima u Turskoj.

Ističući kako je kvalitetan odgono-obrazovni sistem odlika vodećih država u svijetu koje imaju jaku ekonomiju i društvenu strukturu, Erdogan je naveo kako je izgradnja takvog sistema važna i za ostvarenje ciljeva Republike Turske koja ima bogatu kulturno-historijsku baštinu, mladu i dinamičnu populaciju sposobnu za velike domete.

“U borbu za ostvarenje nacionalnih ciljeva i njihovu realizaciju najveća snaga su nam kvalificirane, samopouzdane i duhovno i patriotski osviještene generacije“, poručio je Erdogan i dodao kako su turske vlasti u proteklih 16 godina sve kapacitete i mogućnosti podredile razvoju obrazovnog sistema.

Erdogan je još naveo kako je svjestan da razvoj tehnoloških kapaciteta, moderni školski objekti i infrastruktura nisu dovoljni za kvalitetan odgojno-obrazovni proces, već da ključnu ulogu ima i kvalitetan nastavni kadar u koji turska također, dosta ulaže.

(Bportal/Saff)

Podijeli na društvene mreže!