Crna Hronika Crna Hronika

Epilog akcije “Treska”: Dileri priznali krivnju

Trinaest dilera koji su uhapšeni u spektakularnoj akciji “Treska” koja je provedena u septembru prošle godine sklopili su sporazume o priznaju krivnje sa Tužilaštvom KS kojima su pristali da budu osuđeni na ukupno 16 godina i deset mjeseci robije, saznaje Faktor.

Sporazume o priznaju krivnje kojima su dogovorene pojedinačne kazne jučer je prihvatilo Sudsko vijeće na ročištu koje je održano u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Prehodno, u sudski spis su uloženi materijalni dokazi u ovom slučaju, te su obje strane u postupku iznijele svoje završne riječi.

Ovo je za Faktor potvrdila i Indira Karahodžić, advokatica Mirze Tantule, prvooptuženog u ovom slučaju.

Prema njenim riječima, Tantula koji je označen kao organizator kriminalne grupe koja se bavila preprodajom kanabisa i spida u Sarajevu ali i šire, sa Tužilaštvom se za krivična djela koja mu se stavljaju na teret nagodio na dvogodišnju zatvorsku kaznu.

U skladu sa sporazumom o priznanju krivnje Tantulina nevjenčana supruga Elvira Tahirović sa kojom prvooptuženi ima i malo dijete, biće osuđena na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Sporazumom Vedranu Janjiću će biti dosuđena jedna godina i jedan mjesec zatvora. Amer Muratović nagodio se na kaznu zatvora od jedne godine i tri mjeseca kao i Mirela Blatuša.

Vedadu Višnjiću će biti dosuđena godina i četiri mjeseca robije.

Na kaznu od dvije godine i dva mjeseca pristao je Edin Mekić, dok je  sporazumom za Adisa Bučana predviđeno izricanje kazne od  jedne godine i tri mjeseca zatvora dok će Fahrudin Velić dobiti godinu i dva mjeseca zatvora. Elvir Podrug sporazumno je pristao na kaznu od godine i jedan mjesec zatvora, a ista kazna izreći će se i Hajri Beganoviću, Senadu Pendeku te Dini Haseti.

Optuženi u predmetu Treska teretili su se da su od maja do septembra 2017. godine kao pripadnici organizirane kriminalne grupe na čijem čelu je bio  Tantula preprodavali narkotike na području Sarajeva i to kanabis i spid.

Bili su veoma dobro organizovana grupa, radili su kao da su imali firmu, a radno vrijeme im je bilo od 15 sati do ponoći.

Navodno su radili intenzivno od maja prošle godine, a imali su u prekid u julu kada su klijentima govorili da su na godišnjem odmoru.  Tantulu su u razgovorima oslovljavali sa “direktore”. Dnevnica prodavača je bila 50 KM, a kasnije je porasla na 60 KM.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!