BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

EMMAUS pomaže migrantima u Tuzli

Migrantima koji već mjesecima borave na ulicama Tuzle, uposlenici Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, zajedno s volonterima, dijele tople obroke i čaj.

Na poziv načelnika općine Čelić Seada Muminovića, koji je za migrante obezbijedio prostorije gdje se mogu okupati, odmah su poslali pomoć i tim medicinskog osoblja iz Prihvatnog centra Duje koji im je pružio i medicinsku njegu.

-Za sve one koji imaju priliku da se okupaju dijelimo i čistu odjeću i obuću. Zbog nepostojećih higijenskih uslova među njima su se pojavile zarazne bolesti, a mnogi su zadobili i rane prilikom pješačenja – saopćeno je iz EMMAUS-a.

Autobuska stanica u Tuzli svakoga dana preplavljena je migrantima, a među njima ima i mnogo maloljetnika. Tuzla je tranzitno mjesto za ove ljude, koji najčešće borave kod Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima, koji se nalazi u blizini hotela “Mellain”, tamo ih evidentiraju i odatle uglavnom idu na autobusku stanicu gdje nastavljaju put.

Migranti uglavnom dolaze iz Sirije, Pakistana, Afganistana, Irana, Alžira i Maroka.

-Naša pomoć za ove ljude neće izostati i u narednim danima, trudit ćemo se da im obezbijedimo barem one osnovne potrebštine kao što su hrana i higijena – poručili su iz EMMAUS-a.

 

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!