Izdvojeno Izdvojeno

Elektroprivreda traži 50 rudara za rad u jami Raspotočje

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raspisala je javni poziv za prijem 50 radnika u jamu Raspotočje i to nakon što održani protesti u jami Stranjani koja se kao i Raspotočje nalazi u sklopu Rudnika mrkog uglja Zenica.
Nedavno su radnici u Stranjanima zbog manjka radne snage nakon kraja radnog vremena odbili izaći iz jame, ali i obavljati radne zadatke. Nakon više od 20 sati provedenih na stotine metara ispod zemlje postignut je dogovor, a Elektroprivreda je Upravi Rudnika mrkog uglja Zenica obećala prijem novih rudara.

Rudari su tražili da se iz jame Raspotočje u Stranjane vrati 10-ak njihovih kolega koji su otišli u drugu jamu na posudbu, a nakon završenog protesta rečeno je kako se rudari iz Raspotočja neće vratiti u Stranjane, ali da će biti izvršen novi prijem radnika u tu jamu.

Međutim, u objavljenom pozivu za prijem radnika na period od šest mjeseci traže se 34 radnika na utovaru i transportu i 16 radnika na dopremi u jami Raspotočje.

Za sada nije poznato da li će ipak rudari iz Raspotočja po prijemu nove radne snage biti vraćeni u Stranjane i time biti ispunjeni zahtjevi rudara.

(Bportal.ba/Klix)

Podijeli na društvene mreže!