BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti Vijesti

“Eksperti” u službi politike: Ko i zašto predstavlja BiH kao leglo terorista

Ti su savjeti, odnosno onaj dio koji se odnosi na BiH, izazvali lavinu reakcija medija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS). Užarili su se telefoni Dževada Galijaševića, Predraga Ćeranića i sličnih “dokazanih autoriteta” u oblasti terorizma i ekstremizma i svi u javnim istupima jednoglasno savjet State Departmenta tumače kao dokaz postojanja ozbiljnih terorističkih prijetnji u režiji povratnika sa sirijskog ratišta, piše Faktor.

BiH je smještena na drugi od ukupno četiri nivoa rangirana prema mogućnosti postojanja bilo kakve prijetnje po sigurnost američkih državljana. Pripadnost drugom nivou građanima SAD-a sugerira “povećan oprez” pri putovanju u tu državu, a ne da, kako to prenosi RTRS, ne putuju uopće u tu državu.

Pored BiH, na drugi nivo su smještene, primjera radi, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Italija, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Zajednička odrednica za sve ove države je isticanje mogućnosti terorističkih napada.

– Teroristi mogu napasti uz malo ili bez upozorenja, ciljajući turističke lokacije, transportne centre, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, vjerske objekte, parkove, velike sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i druga javna mjesta – navodi se u upozorenju identičnog sadržaja za sve navedene države, pa i BiH.

Političko tumačenje procjene

Za razliku od BiH, Njemačka, Italija ili Ujedinjeno Kraljevstvo nemaju svog Dževada Galijaševića ili Predraga Ćeranića da im objasne o kakvim se ozbiljnim prijetnjama radi. Belgija i Španija nemaju MUP RS-a, da im šturo upozorenje State Departmenta protumači kao prijetnje od terorističkih napada “sa potpisom radikalnih vehabijsko-selefijskih zajednica i paradžemata”.

– Upozorenje State Departmenta razmatra sve zemlje Evrope, uključujući i BiH. Nije određen veći nivo prijetnje u BiH nego u bilo kojoj drugoj evropskoj državi. BiH nije specifična po bilo čemu u odnosu na ostatak Evrope – kazao je u razgovoru za Faktor Goran Kovačević, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Tumačenje savjeta State Departmenta je, smatra Kovačević, zapravo političko tumačenje jedne neutralne procjene.

– Kod nas je problem što mi iz konteksta izvlačimo ono što je nama važno i što je nama bitno. Medijima u RS-u je bitna priča o teroristima i terorizmu koji se veže za muslimane i islam. S obzirom da smo mi većinski muslimanska država, šta će biti drugo bitno nego pričati o islamskom terorizmu, odnosno ekstremizmu, povratnicima iz Sirije. To su priče koje, generalno, siju strah među građanima i prema mišljenju političara, povećavaju njihovu šansu za bolju poziciju na izborima – pojašnjava Kovačević.

Savjet State Departmenta je ozbiljno shvaćen u Rusiji. Toliko su ga ozbiljno shvatili da je njihova agencija Sputnjik ustupila prostor “ekspertima” kako bi ukazali na obim opasnosti koja prijeti BiH. Međutim, ozbiljan pristup upozorenju State Departmenta se ne odnosi na sugestiju građanima SAD-a koji namjeravaju putovati u Rusiju.

Rusija je, naime, smještena na treći nivo, koji se odnosi na zemlje sa većom prijetnjom po sigurnost građana SAD-a.

– Prijetnje bombaškim napadima na javnim mjestima su učestale – stoji, između ostalog, u upozorenju koje se odnosi na Rusiju, a koje za Sputnjik, za razliku od upozorenja za BiH, nije predstavljalo povod za tematiziranje.

– Velika vjerovatnoća postoji da je takav članak u Sputnjiku usmjeren više na dizanje političkih tenzija i opravdavanje političkih stavova pojedinih njihovih partnera u regiji nego što to stvarno jeste – smatra Kovačević.

Posljedica predimenzioniranja problema

Iako se u upozorenju “odlazeće američke administracije” koje se odnosi na BiH ne spominje vjerski, etnički ili ideološki karakter terorista koji bi mogli ugroziti sigurnost, mediji i “eksperti” iz entiteta RS su procijenili da se radi o pripadnicima “radikalnih vehabijsko-selefijskih zajednica” i povratnicima sa sirijskog ratišta.

– Imamo jedan generički izvještaj State Departmenta. Ali hajmo gledati malo njihove medijske naslove koji govore o paravojnim formacijama u BiH, konkretno misleći na one koje je prezentirao predsjednik Dodik u Banjoj Luci na proslavi “dana RS-a”. I to je vrlo važan faktor jer američka javnost raspravlja o tom fenomenu. To je isto sigurnosni problem, a nije, očito, vezan za islamski radikalizam. Svakako su problematični povratnici sa sirijskog ratišta i mi to svi znamo. Ne umanjuju bošnjački političari veličinu te prijetnje. Međutim, nećemo zaboravljati i ove druge prijetnje. Ako su opasni ovi ideološki ratnici iz Sirije, tako su opasni i ovi ideološki ratnici koji se vrzmaju po državi i koji se prezentiraju kao neka humanitarna organizacija, a ustvari se radi o paravojnoj formaciji – pojasnio je Kovačević.

Predimenzioniranje prijetnje koja dolazi od “povratnika sa sirijskog ratišta” i “pripadnika radikalnih vehabijsko-selefijskih zajednica” i pridavanje ekskluziviteta tim skupinama na terorizam možda osiguravaju bolju poziciju unutar glasačkog tijela na koje pojedine političke strukture računaju, ali ono istovremeno negativno utječe na kvalitet života istog tog glasačkog tijela.

Isticanje postojanja opasnosti od terorizma kroz medije, uz paradiranje paravojnih formacija, referendume i pozive na secesiju, ne djeluju baš stimulirajuće na strane investitore. To djeluje negativno na cijelu državu, a naročito na sredinu iz koje potječe takav pristup. Potvrđuje to, između ostalog, činjenica da je u 2016. godini u entitet RS investirano tek deset posto od ukupnog iznosa stranih investicija u BiH.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši