BiH Slider Slider Vijesti

Ekološka katastrofa u Lukavcu: Umjesto u okoliš, novac otišao u džepove SBB-ovaca

Razmjeri ekološke katastrofe nastale eksplozijom rezervoara kompanije GIKIL i izlijevanjem kontaminirane tekućine u rijeku Spreču još nisu utvrđeni. Čeka se detaljnija analiza, a iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona procjenjuju da je ugroženo zdravlje oko pola miliona ljudi. Naročito je ugroženo zdravlje građana Lukavca, koji zbog “tradicionalno zagađene” Spreče već dvije decenije ne znaju kakav je ukus vode sa česmi u njihovim domovima.

GIKIL već godinu i po radi bez okolinske dozvole. Nisu je dobili od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ali nisu dobili ni odbijenicu. Dok se Lukavčani truju, resorna ministrica Edita Đapo (SBB) se ne oglašava. Javnost je uredno upoznala sa epilogom nedavnog sastanka o bilateralnoj saradnji sa ambasadoricom Mongolije, ali o ekološkoj katastrofi, očigledno, radije ne bi govorila.

Progovorili su zato iz Fonda za zaštitu okoliša, kojim rukovodi njen stranački kolega Fuad Čibukčić. Pojasnili su za Faktor da je GIKIL aplicirao na javne pozive za dobijanje sredstava namijenjenih ekološkim projektima, ali da ta sredstva nisu dobili. Dodali su da sredstva nisu dobili jer su njihove aplilkacije imale “formalno-pravne i sadržajne nedostatke”.

Uprava GIKIL-a bi se, s tim u vezi, trebala konsultirati sa bivšom novinarkom i sadašnjom kandidatkinjom SBB-a za Parlament FBiH Sanelom Prašović-Gažo. Ona nije imala problema sa dobijanjem sredstava Fonda za zaštitu okoliša, a njene aplikacije nisu imale “formalno-pravne i sadržajne nedostatke”.

Tako je Upravni odbor Fonda, na Čibukčićev prijedlog, 22. decembra 2017. godine donio odluku da produkcijskoj kući Tim System d.o.o. Sarajevo, čiji su vlasnici Sanela Prašović-Gadžo i njen suprug Nehrudin Gadžo, dodijeli 55.000 KM za “projekat jačanja javne svijesti o značaju zaštite okoliša”. Sedam mjeseci kasnije, svijest građana Tuzlanskog kantona o značaju zaštite okoliša je jača nego ikad, ali ne zbog emisije SBB-ove kandidatkinje već zbog ekološke katastrofe prouzrokovane u kompaniji za koju su u Fondu procijenili da im sredstva za zaštitu okoliša ne trebaju.

Lukavčani ne mogu piti vodu sa česme, ali su mogli uživati u projektu “Živimo prirodu”, za koji je SBB-ov direktor Fonda Fuad Čibukčić u 2016. godini firmi Sanele Prašović-Gadžo dodijelio 72.012 KM. Za isti projekat je novac, 53.961 KM, dobio i Avaz roto press.

Građanima Lukavca i cijelog Tuzlanskog kantona danas ne preostaje ništa drugo nego da ponovo pregledaju emisije i tekstove iz projekta “Živimo prirodu”, ne bi li iz njih eventualno saznali na koji način spriječiti veće posljedice po zdravlje nakon posljednje ekološke katastrofe, s obzirom da je novac, namijenjen i sprječavanju takvih katastrofa, otišao upravo u džepove autora tog projekta.

(Bportal/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!