BiH Slider Slider Vijesti

Džaferović u Vlasenici: Treba da gradimo zajednički život, ali istina i pravda su temelj toga

Treba da gradimo zajednički život u BiH, da obnavljamo povjerenje, ali istina i pravda su temelj ovog procesa koji je u toku i koji je pred nama, poručio je danas na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je položio cvijeće na spomen obilježje u Šehidskom mezarju gdje će danas biti klanjana dženaza i obavljen ukop 20 žrtava. Tu su, kako je kazao, da odaju poštovanje civilima Bošnjacima ubijenim u Vlasenici od 1992. do 1995. godine.

-Ubijeno je 288 djece, te 223 žene. Po svim elementima, nad Bošnjacima Vlasenice je počinjen genocid i to je tako kvalificiralo i Haško tužilaštvo. Nažalost, do sada to nije prihvaćeno od Haškog suda. Ovdje smo da izrazimo protest zbog toga jer ovo ima sve elemente genocida – istakao je Džaferović.

Došli su, naglasio je, i kako bi jasno ukazali da postoji neodgovarajući odnos domaćih institucija, prije svega, agencija za sprovođenje zakona, vezano za procesuiranje onih koji su odgovorni za taj genocid.

-Do sada su za 2.500 ljudi, koliko je ubijeno u Vlasenici, pred Haškim tribunalom odgovarale dvije osobe i pred Sudom BiH jedna. Također, vodi se postupak protiv jedne osobe pred Sudom BiH. Mora se utvrditi potpuna istina, moraju se identificirati svi koji su naložili, inspirisali, naredili i koji su izvršili ovaj teški zločin – pojasnio je Džaferović.

Poručio je da je “BiH potrebna istina i pravda”.

-Mi treba da gradimo zajednički život u BiH, da obnavljamo povjerenje ali istina i pravda su temelj ovog procesa koji je u toku i koji je pred nama. Ovdje smo i da kažemo ljudima koji žive tu, da povratnicima treba dati svaku moguću podršku – poručio je Džaferović.

Smatra i da činjenica da je Mićo Kraljević načelnik opštine Vlasenica, a po svim svjedočenjima jedan od najodgovornijih za zločine, veoma loša poruka.

-Oni koji su optuženi za ratne zločine i za koje se zna da su sa velikim stepenom vjerovatnoće učestvovali u svemu tome, ne treba da obavljaju dužnosti koje će voditi cjelokupnu zajednicu – rekao je Džaferović.

Komentarišući to kako su se Kraljević i slični njemu mogli i naći na ovakvim pozicijama navodi da postoje optužnice, ali još uvijek ne i presude.

-To je tako kada se stvari formalno-pravno posmatraju. No, praktično to se dogodilo. I ovdje stvari, u ovakvom zločinu, se ne smiju posmatrati formalno-pravno i tehnički. Ovdje se stvari suštinski moraju posmatrati – izjavio je Džaferović danas u Vlasenici.

(Bportal.ba/Anadolija)

Podijeli na društvene mreže!