BiH Izdvojeno Izdvojeno Vijesti

Džaferović u Lukavcu: Rješavanje problema sa zagađenjem zraka i vode u TK je prioritet

Nastavljajući seriju direktnih razgovora sa građanima, Šefik Džaferović je u Lukavcu predstavio svoj program i viziju, te dao odgovore na brojne aktuelne političke teme u BiH.

Džaferović je na tribini u ovom gradu istaknuo da je potrebno da se obezbijedi funkcionisanje industrijskih postrojenja, ali da nije prihvatljiv razvoj na štetu životne sredine i zdravlja ljudi, te da je plan za to sadržan u SDA-ovom programu “Agenda 2026”.

-Potrebne su nam investicije, naročito strane, potrebno nam je da sačuvamo radna mjesta i otvaramo nova, ali se pri tome itekako mora voditi računa o zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi. Imamo primjer GIKIL-a u Lukavcu i još nekih kompanija, koji su veliki zagađivači, a koje malo ili nimalo poduzimaju na zaštiti okoline i zdravlja ljudi. Tu postoji odgovornost kako samih investitora, tako i svih nivoa vlasti. Moramo mijenjati i pooštriti zakonsku regulativu, nadležna ministarstva i inspekcije moraju odgovorno raditi svoj posao, a u svemu očigledno ima posla i za pravosudne institucije – naglasio je Džaferović.

Istaknuo je da će u narednom periodu jedan od prioriteta biti rješavanje problema sa zagađenjem zraka i vode u Tuzlanskom kantonu.

-Blok 7 u Termoelektrani Tuzla, čija izgradnja uskoro počinje, trebao bi biti jedan od primjera kako se mogu primijeniti evropski standardi u zaštiti okoline, a istovremeno razvijati industrijski i energetski kapaciteti. Izgradnjom Bloka 7 značajno će se smanjiti zagađenje zraka u TK – kazao je Džaferović.

Dodao je da se realizacijom ovog projekta, razvojem Međunarodnog aerodroma Tuzla, kao i pripremom za izgradnju puta od Žepča do Tuzle koji će ova regija imati priključak na Koridor Vc za šta je već obezbijeđeno 63 miliona KM, željezničkim spajanjem Vareša i Banovića, rekonstrukcijom puta Tuzla-Sarajevo preko Karaule, najbolje pokazuje da ne postoji nikakvo zapostavljanje Tuzlanskog kantona, na čemu neki pokušavaju graditi kampanju.

Džaferović je u Lukavcu razgovorao sa rukovodstvom lokalne SDA i brojnim građanima, saopćeno je iz SDA.

Podijeli na društvene mreže!