BiH Slider Slider Vijesti

Džaferović: Šta je Mogherini poručila u vezi sa putem BiH u NATO

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u dvodnevnoj su posjeti Briselu.

Prvog dana boravka s potpredsjednicom Evropske komisije Federikom Mogherini razgovarali su i o mogućnosti da Bosna i Hercegovina tokom godine dobije status kandidata za članstvo u EU-u. Kažu da su dobili ohrabrenje da bosanskohercegovačke institucije ispune sve obaveze kako bi do kraja godine zemlja dobila kandidatski status. To su, prije svega, formiranje vlasti, na koje se čeka od oktobra prošle godine, te dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, na koje se čeka od juna 2018. Bosna i Hercegovina u februaru 2016. podnijela je zahtjev za članstvo.

U Briselu je reporter Al Jazeere razgovarao sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.

Na pitanje da li je prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Mogherini, kada je riječ o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini, istakla kako nije neophodno da se NATO integracije vežu za evropske integracije BiH a samim tim i za imenovanje novog mandatara Vijeća ministara BiH, Džaferović je odgovorio da se na taj način kako je rekao Dodik nije odvijao razgovor.

– Vrlo je nezahvalno da mi, dakle kada govorimo o sadržaju sastanka, govorimo o izjavama drugih učesnika sastanka. Nije se stvar odvijala na način na koji vi sada prezentirate. Od Komšića i mene je potencirano pitanje članstva BiH u NATO savez, realizacije Akcionog plana za članstvo BiH u NATO, podnošenje Godišnjeg nacionalnog plana. Mogherini je u svom obraćanju kazala da ona ne može da se upušta u odnose između NATO-a i drugih zemalja, i to nije njen posao i to je sve, prema onome što sam ja mogao da čujem i vidim, kazano od Mogherini na tom sastanku. Kazano je da je vladavina prava elementarni uvjet za evropski put Bosne i Hercegovine. Zakon o odbrani BiH je definirao naš NATO put, a propisao je određene obaveze BiH na NATO putu. Odluka Predsjedništva BiH je definirala pitanje Akcionog plana za članstvo. Strategija vanjske politike iz marta prošle godine je također NATO, pogotovo Akcioni plan za članstvo, uvrstila kao naše ključne vanjskopolitičke prioritete, tako da možemo zaključiti iz ovoga što govorim da je pitanje formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini povezano i s tim. Nijednog momenta čak i od Mogherini nije pominjano ništa specifično od institucija BiH. Ni Vijeće ministara, niti bilo koja druga vlada. Govorilo se generalno o potrebi implementacije izbornih rezultata što svakako treba da uradimo što je moguće prije u BiH – rekao je Džaferović.

(Bportal/Al Jazeera)

Podijeli na društvene mreže!