BiH Vijesti

Džaferović razgovarao sa Lajčakom o trenutnom stanju u BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas su se u Sarajevu sastali sa Miroslavom Lajčakom, predsjedavajućim OSCE-a i ministrom vanjskih poslova Slovačke. Prema riječima člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića sa Lajčakom su razgovarali o više pitanja, a posebnu pažnju su posvetili trenutnom stanju u BiH, s obzirom da je slovački šef diplomatije svojevremeno bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Lajčak je došao u BiH kao ministar vanjskih poslova zemlje, koja predsjedava Misijom OSCE-a. Bio je to jedan set pitanja o kojima smo razgovarali. Slovačka je članica Evropske unije, pa po tom osnovu drugi set pitanja ticao se evropskog puta BiH. Lajčak je bio visoki predstavnik u BiH i odlično poznaje stanje u BiH. Razgovarali smo naravno o stanju u BiH i to su otprilike bile teme o kojima smo razgovarali“, kazao je Džaferović.

Govoreći o nezaobilaznoj temi donošenja zakona u BiH o zabrani negiranja genocida, Džaferović je ponovio svoj stav da, s obzirom da je gotovo nemoguće donijeti takav zakon u državnom parlamentu,  jedino rješenje je da visoki predstavnik reaguje.

Podijeli na društvene mreže!