BiH Slider Slider Vijesti

Džaferović na samitu u Meki: Članice OIC-a pozvane da intenziviraju ekonomsku saradnju s BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović predvodio je delegaciju naše zemlje na 14. samitu Organizacije islamske saradnje (OIC), koji je održan u Meki, u Saudijskoj Arabiji.

Bosna i Hercegovina ima status zemlje posmatrača u Organizaciji islamske saradnje, koja okuplja 57 država članica. OIC time predstavlja najmasovniju svjetsku organizaciju nakon Ujedinjenih naroda.

U završnom kominikeu Samita usvojen je i zaključak o Bosni i Hercegovini, kojim je potvrđena solidarnost s državom BiH i narodom naše zemlje.

Na Samitu su pozvani politički lideri u našoj zemlji da udruže snage i zajedno ubrzaju reformske procese koji vode ka izgradnji bolje budućnosti za BiH i njen narod.

Zaključkom Samita sve države članice Organizacije islamske saradnje pozvane su da intenziviraju saradnju s BiH, te da naročito intenziviraju ekonomske veze s našom zemljom.

Džaferović je u Meki dočekan uz najviše državničke počasti, čime je našoj zemlji ukazana posebna čast, s obzirom na status posmatrača, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH je tokom Samita imao niz bilateralnih susreta, a zajedno s ostalim šefovima država je prisustvovao sehuru kojeg je organizirao Njegovo veličanstvo kralj Suadijske Arabije Salman ibn Abdulaziz.

U delegaciji BiH su bili Senahid Bristrić, ambasador BiH u Kraljivini Saudijskoj Arabiji, Amir Ibrović, šef Kabineta člana Predsjedništva Željka Komšića, i Dragoljub Reljić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

(Bportal.ba/Fena/Foto:Facebook)

Podijeli na društvene mreže!