BiH Izdvojeno Izdvojeno Slider Slider Vijesti

Džaferović: Formirat ćemo centar za progon ratnih zločinaca gdje god da su

Šefik Džaferović, dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i kandidat za člana Predsjedništva BiH, najavio je da će inicirati formiranje centra za istinu i pravdu koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god da se nalazili.

– Svjedoci smo da se brojni počinitelji ratnih zločina, uključujući i genocid, još nalaze na slobodi, a da su mnogi od njih pobjegli u zemlje zapadne Evrope i Ameriku, misleći da su time pobjegli od pravde. Zadatak centra bio bi da dokumentuje zločine, identifikuje zločince, otkriva njihove adrese i prijavljuje ih domaćim ili tužilaštvima zemalja u kojima se nalaze – kazao je Džaferović.

Centar za istinu i pravdu, navodi Džaferović, radio bi po uzoru na Centar Simon Wiesenthal i koristio njihova iskustva u dovođenju pred lice pravde nacista odgovornih za zločine nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

– Centar bi djelovao kao nevladina organizacija koja bi bila podrška nadležnim institucijama u BiH, ali bi ostvarila saradnju i sa policijama i tužilaštvima zemalja u kojima borave osobe osumnjičene za ratne zločine. Zločinci moraju znati da njihova nedjela ne zastarijevaju i da ćemo ih progoniti dok su živi. Uzalud se trude, ne mogu se sakriti. Ruka pravde će ih stići kad-tad – poručio je Džaferović.

On je najavio da će pozvati sve bh. patriote i prijatelje širom svijeta da podrže osnivanje i rad centra, te da će kao član Predsjedništva BiH osigurati finansijsku konstrukciju za njegovo funkcionisanje.

(Bportal.ba/Fena)

Podijeli na društvene mreže!