BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Džaferović: Dodik i Čović zajedno udaljavaju BiH od presuda Evropskog suda

“Dakle radi se o redefiniranju političkog stava političkih stranaka iz RS-a koji je bio definiran prilikom procesa implementacije odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci, rekao je Džaferović.

“Taj proces bio je vođen od strane Evropske komisije, odnosno tadašnjeg evropskog komesara gospodina Filea. Tada su političke stranke iz Republike Srpske imale politički stav na tragu odluke Evropskog suda za ljudska prava, da se u Bosni i Hercegovini biraju tri člana Predsjedništva, kao i do sada, jedan iz RS-a i dva iz FBiH, bez određivanja etničkih odrednica”, pojašnjava Džaferović

Dodaje da sada vidimo da gospodin Dodik zagovara promjenu tog političkog stava i vraćanje na poziciju kakva je sada u Ustavu BiH, da se iz RS-a bira jedan Srbin, što bi značilo da se iz FBiH bira jedan Bošnjak i Hrvat, a što je naravno suprotno odluci Evropskog suda za ljudska prava.

On zagovara promjenu stava koji znači udaljavanje od odluka Evropskog suda za ljudska prava, podcrtao je Džaferović te dodao:

“Također, imajući u vidu da je HDZ u Parlamentu Bosne i Hercegovine predložio izmjene Izbornog zakona kojima se zagovara isti takav stav, što je srećom odbijeno u Parlamentu Bosne i Hercegovine, po tom, ali i po ovom novom stavu gospodina Dodika, isključuju se svi građani Bosne i Hercegovine koji ne pripadaju jednom od konstitutivnih naroda, a to je naravno diskriminacija, odnosno proširivanje diskriminacije i suprotno odluci Evropskog suda za ljudska prava”, rekao je Džaferović za Vijesti.ba.

– Kada pogledamo taj novi stav gospodina Dodika, i kada imamo ovo što je HDZ stavljao u proceduru, onda možemo da vidimo da se radi o jednoj vrsti sinhronizirane aktivnosti na nepoštivanje odluka Evropskog suda za ljudska prava, smatra Džaferović.

“Naravno, to neće moći da prođe u Bosni i Hercegovini. Nema dakle promjene Izbornog zakona u pogledu članova Predsjedništva bez poštovanja odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci i nekoliko drugih povezanih odluka”, zaključio je Džaferović.

(Bportal.ba/Vijesti.ba)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši