BiH Slider Slider Vijesti

Džaferović: “Bećirović je bio dio ‘bolje ponude’ Dodiku”, reagirao i SDP

Denis Bećirović, kandidat Socijaldemokratske partije BiH (SDP), od Konvencije te stranke kada je i zvanično obznanjena njegova kandidatura, pokušao se predstaviti kandidatom ne samo SDP-a nego i drugih manjih stranaka te kao neko ko ima podršku istaknutih pojedinaca u bh. društvu te dijela nevladinog sektora.

Bećirovićev izborni štab u više navrata je svojim saopćenjima pokušao stvoriti sliku masovne podrške ovom kanidatu, pa i one koja dolazi iz dijaspore. Međutim, vrlo brzo se ispostavilo da ta podrška dolazi od pojedinaca ili grupa koje su dio SDP-a ili blisko povezane sa SDP-om, piše Faktor.

O takvom Bećirovićevom nastojanju da se predstavi općeprihvaćenim kandidatom, a ne samo SDP-ovim, sinoć je na skupu SDA u Banovićima govorio i Šefik Džaferović, kandidat te stranke za Predsjedništvo BiH. Džaferoviću je, uz ostala, postavljeno i pitanje o pokušaju kandidata SDP-a Denisa Bećirovića da sam sebe predstavi kao nastranačkog kandidata.

– Jasno je da se on želi distancirati od grešaka vlastite partije, ali to nije moguće, jer je upravo on bio direktni “izvršilac poslova” kada je SDP bio u koaliciji sa Dodikom i zarad nekoliko pozicija prodavao interese države BiH. Sjećamo se svi vrlo dobro kako su iz SDP-a, zajedno sa SBB-om, dali Dodiku “bolju ponudu” 2012. godine. Rezultat te “bolje ponude” bio je taj da su SDP i Bećirović podržali Zakon o prebivalištu, koji je direktno usmjeren protiv povratnika u entitet RS, ili da su glasali za smanjenje buždeta na državnom nivou, čime je onemogućeno opremanje i modernizacija Oružanih snaga, a u cijelom paketu bila je i Bećirovićeva stolica u rukovodstvu Parlamenta BiH koju je trebalo sačuvati – podsjetio je Džaferović.

Podsjetimo, 2012. godine kada su se klimale fotelje Zlatku Lagumdžiji, tadašnjem predsjedniku SDP-a i ministru vanjskih poslova BiH te Denisu Bećiroviću, sadašnjem SDP-ovom kandidatu za Predsjedništvo BiH i tadašnjem članu Kolegija Zastupničkog doma BiH, SDP se za razliku od SDA, koju je to koštalo vlasti na državnom nivou, pa ih je zamijenio SBB, pokazao boljim partnerom za SNSD i Dodika. Nedvosmisleno je to i rekao Milorad Živković, SNSD-ovac i tadašnji član rukovodstva Doma:

– Mislim da su se i stranke iz Republike Srpske malo opametile. I pokušavaju da razgovaraju na partnerskim odnosima i preko interesa. Onaj ko da bolju ponudu je naš partner, u zaštiti nacionalnih interesa i zaštiti ekonomskih interesa Republike Srpske. Nema ljutnje, niti političkog vraćanja.

Na Džaferovićevu izjavu od sinoće reagirao je i SDP.

– Nesporna je istina da SDP BiH dušom i srcem podržava kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, koja je iskazana i kroz plebiscitarnu podršku članstva, kao što ga službeno i javno podržavaju i građani i politički subjekti različitih idejnih uvjerenja. Za razliku od Denisa Bećirovića, Džaferović nema podršku niti ljudi iz svoje stranke. Trebamo li podsjećati Džaferovića da su dva druga predložena kandidata za Predsjedništvo BiH iz SDA morala odustati od kandidature kako bi uopće stvorili šansu za Džaferovića? Čak i unatoč sklanjanju sa puta popularnijih kandidata, Džaferović je “uspio” opet da dobije samo 40 posto glasova delegata na zatvorenoj, kontroliranoj konvenciji SDA! – navode, između ostalog, iz SDP-a.

U ovoj stranci također ističu da je 2012. godine “upravo Denis Bećirović glasovima ‘bratskih’ SDA i SDS-a smijenjen sa funkcije dopredsjedavajućeg državnog Parlamenta. Razlog je bio taj što je uvrijedio višedecenijske ljubavne partnere SDA u RS-u pismom srbijanskoj skupštini, u kojem je tražio da RS ne oslovljavaju državom!Za razliku od bavljenja SDP-om i Denisom Bećirovićem, Džaferović bi se trebao pozabaviti vlastitom izbornom platformom i programom, koje nema, pa zato kopira izjave i program Denisa Bećirovića i SDP-a”.

Nakon te sjednice, 2012. godine, kada je SNSD zbog “bolje ponude” odustao od smjene Zlatka Lagumdžije, a Denis Bećirović smijenjen, ocijenjeno je kako je Bećirović “kolateralna šteta svoga stranačkog šefa”. Međutim, dogovor SNSD-SDP je obuhvatio i Bećirovićevu fotelju, pa je farsa sa smjenom dobila epilog mjesec kasnije i Bećirović je ponovo zasjeo u rukovodstvo Zastupničkog doma BiH i to glasovima SDP-a, HDZ-a 1990, HDZ-a BiH, Narodne stranke Radom za boljitak, SBB-a i SNSD-a. Protiv su bili zastupnici iz SDA, dok su iz SBiH-a, SDS-a i HSP-a bili suzdržani.

Iznenađuje činjenica da SDP u svom reagiranju spominje kako Džaferović “kopira izjave i program Denisa Bećirovića i SDP-a”. Riječ “kopirati” nije nešto što ide u prilog Bećiroviću i SDP-u u ovoj izbornoj kampanji. Podsjetimo da je Faktor u maju nakon Bećirovićevog intervjua za portal Klix otkrio i dokazao kako je SDP-ov kandidat doslovno prepisao dijelove Strategije vanjske politike BiH, dokumenta kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo 13. marta ove godine.

Zanimljivo je da SDP u svom današnjem saopćenju navodi i sljedeće: “Što se tiče besmislene optužbe u vezi sa budžetom Bosne i Hercegovine, do njegovog povećanja je došlo jedino u mandatu vladavine SDP-a, dok ga SDA u trenutnom mandatu nije povećala niti za fening u odnosu na prethodnu državnu vladu”.

Međutim, istina je drugačija. SDP-ova “bolja ponuda” Miloradu Dodiku obuhvatila je, između ostalog, i smanjenje budžeta institucija Bosne i Hercegovine za čak 78 miliona KM. Samim tim smanjena su i izdvajanja za Oružane snage BiH.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!