Dvije godine kazne bh. kickboxeru zbog dopinga

Kickboxer iz Bosne i Hercegovine, Mirsad Sadibašić, kažnjen je sa dvije godine zabranje bavljenja sportom zbog prisustva nedozvoljene supstance furosemid u njegovom uzorku za doping kontrolu.
mirsad_sadibasic_fb

Agencija za antidoping kontrolu BiH je navedeni uzorak urina prikupila 18.02.2017. godine u KSC "Ilidža" u Sarajevu, na takmičenju „Grand Prix BiH 2017“. Analiza u ovlašenoj laboratoriji je pokazala prisustvo zbranjene supstance furosemid čime je utvrđeno kršenje člana 2.1.

Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Odluku o zabrani takmičenja donio je Kickboxing saveza Bosne i Hercegovine.

Kazna teče od dana prikupljanja uzoraka 18.02.17, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Saidbašiću je poništen postignuti rezultat i oduzete medalje osvojene na "Grand Prix BiH 2017".

Furosemid je na listi zabranjenih sredstava za 2017. godinu smješten u grupu „S5 - Diuretici i maskirni agensi“ i zabranjen je na takmičenju i van takmičenja. Spada u grupu najjačih diuretika koji imaju vrlo snažno i brzo djelovanje. Sportisti ga koriste za ubrzavanje izlučivanja drugih supstanci iz organizma, kao i za smanjenje tjelesne težine.

(Bportal.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>