BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Dubravko Čampara dobio presudu protiv Avaza: Sud utvrdio da su lagali u devet tekstova!

Presude se odnose na tekstove u kojima se mahom piše o slučaju ubistva Ramiza Delelića Ćele. Naime, u okviru predmeta koji se odnosi na ubistvo Ramiza Delalića istraga se vodi i protiv Nasera Keljmendija i Fahrudina Radončića, piše Faktor.

Dubravko Čampara je u novembru 2014. godine podnio tužbu protiv Dnevnog avaza zbog klevete i naknade štete, a nakon niza klevetničkih navoda u tekstovima te dnevne novine, čiji je osnivač Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB). Između ostalog, Avaz je 15. augusta 2014. godine objavio tekst pod naslovom “Ramiz Delalić Ćelo smetao Izetbegoviću, a ne Radončiću”. U navedenim tekstovima iznesene su tvrdnje koje predstavljaju neistine, a sve s ciljem da se njihovom objavom nanese šteta moralnom i profesionalnom ugledu tužioca Čampare, utvrdio je Sud.

1000_1526064125avaz-presuda

Nadalje, presuda protiv Dnevnog avaza odnosi se i na tekstove objavljene 22. augusta pod naslovom “Ko će procesuirati majku SDA-ovog tužioca Čampare?”, zatim 29. augusta “Aljoša Čampara kao funkcioner odlučuje o državnim službenicima”. Dana 10. oktobra objavljen je tekst pod naslovom “Čampare preuzele i kompletnu policiju Kantona Sarajevo”, potom 16. septembra objavljen je tekst pod naslovom “Čampare dobivaju pare za članstvo u upravnim odborima”.

1000_1526064597avaz-presuda1

Kleveta je iznesena i u tekstu objavljenom 19. septembra u Dnevnom avazu pod naslovom “Tužioci će iznova izboriti pravdu za Turkovićeve žrtve”. Dnevni avaz je objavio neistine i u tekstu objavljenom 20. septembra pod naslovom “VSTV protiv Čampare vodi istragu zbog nezakonitosti”, zatim 25. septembra 2014. godine u tekstu “Saslušan zaštićeni svjedok koji strahuje za svoj život”. Neistiniti navodi su objavljeni i u tekstu od 1. oktobra 2014. godine u Dnevnom avazu pod naslovom “Bakir Izetbegović odgovarat će za politička ubistva i opljačkano blago”. Sud je utvrdio da su klevetnički navodi izneseni i u tekstu od 9. oktobra 2014. godine pod naslovom “Kako su mladi muslimani povjerili Čamparama resor pravosuđa i policije”.

1000_1526065075avaz-presuda2

Tuženi Avaz-roto press je u cjelosti osporavao na Sudu tužbeni zahtjev, međutim na Sudu je utvrđeno da je pisanje Avaza neistinito.

Podsjećamo, Dnevni avaz je i ranije izgubio na sudu nekoliko presuda po tužbama za klevetu, a gdje su oštećeni bili Aljoša Čampara i Rabija Čampara. Općinski sud u Sarajevu je prošle godine izrekao presudu protiv Dnevnog avaza, a po tužbi Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova.

Tako je 2015. godine i Rabija Čampara, majka Aljoše i Dubravka Čampare, dobila presudu protiv Dnevnog avaza. Tada je presudom naloženo da Avaz Rabiji Čampari na ime naknade štete zbog klevete mora isplatiti 4.000 KM, kao i nadoknaditi joj troškove postupka u iznosu od 3.819 KM.

Kleveta u vezi s kojom je Rabija Čampara podnijela tužbu protiv Avaza odnosi se na tekstove pod naslovom “Rabija Čampara uzela 150.000 maraka za prekovremeni rad” i tekst “MUP KS krije informacije o primanjima Rabije Čampare”, kao i neke druge tekstove.

Dubravko Čampara nedavno je za Faktor komentirao nove navode Dnevnog avaza, a koji se odnose na pisanje u vezi sa izuzimanjem predmeta o ubistvu Ramiza Delalića Ćele od njega i prosljeđivanjem tužiocu Olegu Čavki. Avaz je tada naveo da je Čampara sklonio neke dokaze iz tog predmeta, što je on demantirao.

– Radi se o izmišljotinama, istima kao što su i ostale izmišljotine koje oni pišu o mojoj porodici i meni već godinama – kazao je, između ostalog.

 

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši