BiH Slider Slider Vijesti Vijesti

Drama od koje Čović okreće glavu: Mjesečni gubici Aluminija tri miliona KM, dug premašio temeljni kapital

Tokom protesta u krugu Aluminija pridružili su im se i članovi Uprave i direktor Mario Gadžić, koji je kako je rekao, podržao Sindikat i zahtjeve članstva, smatrajući da su oni potpuno opravdani.

Podsjetio je na naslijeđena dugovanja koja su ranije iznosila između 250 i 260 miliona maraka, na smanjenje minusa, ukupan trošak, cijenu električne energije i način dobavljanja, te pribavljanje sirovine potrebne za proizvodni proces.

– Problemi su prisutni već deceniju, a stvarni problem sasvim sigurno ne leži iza ove kapije, rekao je, podsjećajući da preduzeće danas nema regulisanu cijenu električne energije. Govoreći o eventualnoj privatizaciji, kazao je da je to stvar vlasti, te je pozvao državu i Federaciju da se uključe i pomognu Aluminiju. Kazao je i da će se potruditi da plate radnicima i dalje budu redovne.

Aluminij najviše duguje Elektroprivredi HZHB – skoro 185 miliona KM – dok ukupni dug kombinata prema ugovornim i zakonskim obavezama premašuje 250 miliona KM. Na mjesečnoj razini, Alminij gubi oko 3 miliona KM, pa nije teško izračunati da je gubitak uveliko nadmašio vrijednost temeljnog kapitala.

Radnici Aluminija danas su na štrajku upozorenja podsjetili na izostanak uplata za zdravstveno i penziono osiguranje za tri, odnosno za pet mjeseci u ovoj godini. Uposlenik Stjepan Bevanda pokazao je zdravstvenu knjižicu ovjerenu na dva dana, poručujući da je vrijeme da se prestane s lažima i obmanama radnika.

Predsjednik Skupštine Sindikata Pero Bebek kazao je da stanje u preduzeću nikad nije bilo teže, a dio krivice prebacio je i na aktualnu Upravu.

– Pitali smo ih da li su sposobni nositi se sa svim problemima, kazavši im da odstupe ukoliko nisu. Oni su spremno i samouvjereno kazali da su spremni. Novca sigurno ima, samo je pitanje gdje on završava. Jedan od najvećih problema je i taj što Sindikat ne raspolaže pravim informacijama, koje se uporno od nas kriju, rekao je.

Predsjednik Sindikata Romeo Biokšić najviše je zabirnut zbog odnosa prema radnicima koji su radeći u proizvodnom procedu stekli određeni postotak invalidnosti. Aktualna, a ni prethodne uprave te radnike nisu raspoređivali na nova radna mjesta, koja bi objektivno mogli raditi, već su na ista zapošljavala nove radnike.

– Danas imamo i objektivan problem nedostatka radnika u procesu proizvodnje, kazao je, te najavio nove sindikalne korake koji će ukoliko se stanje ne promijeni voditi ka generalnom štrajku.

Podsjećamo, protekle semice Vlada Federacije BiH odobrila je sredstava za uplatu doprinosa za MIO za 9., 10., 11. i 12. mjesec 2017. godine za 884 Aluminij u znosu od oko 2.2 miliona KM.

Privredno društvo Aluminij obratilo se Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije zahtjevom za dodjelu sredstava neophodnih za uvezivanje radnoga staža, uz obrazloženje da je dug za doprinose nastao kao posljedica rasta berzanskih indeksa cijene električne energije tokom 3. i 4. kvartala prethodne godine, zbog čega je plaćanje postalo neizvedivo.

(Bportal.ba/Slobodna Bosna)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši