BiH Vijesti Vijesti

Dragan demantira Čovića: Građanska država od “islamske” postala “bošnjačka tvorevina”

Takve tvrdnje, uvjerava danas Čović, nikada nisu izašle iz njegovih usta, a u Briselu je čak bio “pažljiv da nikoga ne povrijedi”.

– Na jedno od pitanja sam odgovorio da koncept građanskog uređenja, kakvog neki zagovaraju u BiH i ja ga razumijem, ali postoje oni koji svjesno kroz taj koncept vide organiziranje unitarne države, čak na pozicijama da to bude u konačnici država brojnijeg naroda, a kod nas su brojniji narod muslimani, jasno je da neki imaju tendencije da od prostora FBiH već danas imaju dominantno bošnjačku tvorevinu, šta god pričali o tome, a sutra da imaju jednostavan plan koji potpuno odudara od onog za šta se mi javno zalažemo i pričamo kada je u pitanju naš evropski put, obilježje BiH, multikulturalnost, multietničnost i sve ono što krasi – izjavio je Čović, a izjavu prenosimo u integralnom obliku.

Osim što je Bošnjake sveo na vjersku, a ne etničku skupinu, Čović je u citiranoj izjavi negirao informacije da je u Briselu izjednačio koncept građanskog uređenja sa tendencijom stvaranja islamske države, već, kako je danas kazao, “dominantno bošnjačke tvorevine”.

Čović je danas pokušao demantirati Bakira Izetbegovića. Uspio je demantirati samog sebe, a u vlastitom slučaju, na njegovu žalost, postoji i video zapis koji svjedoči stavovima da u BiH postoje tendencije za stvaranje islamske države ili kalifata.

– Oni koji žele građansku državu, ja ih poštujem. Samo danas u BiH kazati građanska država, to znači klasičan unitarizam u nekoj formi i teoretskom obliku, a to vam znači u BiH islamsku državu – pojasnio je Čović početkom ovog mjeseca u Zagrebu.

(Bportal.ba/Faktor)

Podijeli na društvene mreže!

Komentariši