Dragan Čović u Zagrebu: Presuda Haškog suda je zločinačka

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović (HDZ BiH) ustvrdio je u petak da je haška presuda hercegovačkoj šestorici zločinačka prema svakom časnom predstavniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i hrvatskome narodu, te je poručio da sada treba spriječiti bilo kakvu harangu koja može uslijediti od onih koji bi željeli iskorisititi presudu na procese koji se već dugo planiraju u BiH.
5a1ebfcf-28c8-43c6-a2a8-26780a0a0a66-covic-praljak-preview

Foto: Depo.ba

- Ova presuda je zločinačka prema svakom časnom predstavniku i HVO-a i hrvatskog naroda, a mi na to vrijeme moramo biti ponosni. Na taj način smo očuvali ne samo hrvatski narod, već i BiH. Da nije bilo HVO-a, BiH sasvim izvjesno danas ne bi bilo. Da nije bilo Hrvatske i njene politike prema BiH - nje u ovako međunarodno priznatim granicama danas ne bi bilo. S te strane nam to treba biti ohrabrenje, a s druge strane treba spriječiti bilo kakvu harangu koja može uslijediti od onih koji bi željeli iskoristiti ovakve obrise presude na procese koji se već dugo planiraju u BiH - rekao je Čović tokom posjete Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Predsjednik HDZ-a smatra da je danas potrebno posvetiti se osuđenicima u Hagu i ono što njih slijedi dalje i njihovim porodicama, prenosi Hina.

- Onaj križ, koji su oni nosili zadnjih 13 i po godina, nije na odmjeren način preuzeo svako od nas u BiH. Niko od njih, pa ni po duhu ovog iščitanog u sudnici Žalbenog vijeća, nije vodio neki svoj rat ili imao svoje osobne zadatke u BiH - ustvrdio je.

- Jednu takvu aktivnost se evidentno željelo prikazati kao udruženi zločinački poduhvat i danas ga aposlutno s bezbroj činjenica odbacujemo. Ono što nama smeta je izvlačenje iz konteksta, selektivan pristup problemu, nešto što je uveliko moglo do kraja narušiti odnose u BiH. Zadatak koji imam ispred sebe kao predvodnik, koji provodi politiku hrvatskog naroda, jesate da se to ne dogodi. Jer to je ona brutalna provokacija s te razine koja dolazi izvana, a takvih će biti i unutar BiH, našega okruženja - kazao je Čović.

Rekao je i da će večeras ponovno razgovarati s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem.

- Moramo osnažiti poziciju najmalobrojnijeg naroda u BiH, jer dok su Hrvati konstitutivan narod u BiH, to je najbolja zaštita i garancija BiH kao evropske moderne države. Ne bude li Hrvata kao konstitutivnog naroda, jasno je da je budućnost u BiH upitna i neizvjesna - ustvrdio je.

Naglasio je da je potrebno mobilizirati "naš narod da svi kao jedan stanemo u zaštitu onoga što je prije svega dostojanstvo i vrijednost koju baštinimo kada je u pitanju Domovinski rat, bez obzira na ono što moramo svi priznati, a to je da je na svim stranama bilo zločina".

Dragan Čović je poručio je da svako treba odgovarati za svoj zločin bez obzira o kome se radi i na kojem području je učinjen. Što se tiče presude, smatra da je potrebno poslušati one koje razumiju međunarodno pravo i vidjeti koji su elementi na kojima treba djelovati.

- Moramo naći mjeru kako se ne bi na pogrešan način iščitavala ova presuda, jer već postoje strašni komentari koji nemaju nikakve veze s pravnim utemeljenjem, o odgovornosti  Hrvatske. Nije se ovdje sudilo Hrvatskoj, ovdje se jasno znalo kakav je odnos. Mi u BiH moramo formalno-pravno tražiti elemente zaštite kao i Hrvatska, koja ne smije više ostati po strani - poručio je Čović.

(Bportal.ba/Fena/ Foto: Depo.ba)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>